17. septembar  2021. 23.13  | Izvor: RTV

Godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva "Vila"

NOVI SAD -

U prepunoj sali na Spensu održan je godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva “Vila” iz Novog Sada, na kom su posetioci imali priliku da uživaju u izvođenju tradicionalne srpske muzike sa Balkana.

video icon

Jelek, anterija i opanci, po tome se poznaju Srbijanci. Reči su iz poznate narodne pesme koje opisuju večerašnji koncert, na kome je nastupilo nekoliko izvođačkih grupa. Brojni posetioci istakli su da bi češće održavanje ovakvih koncerata probudilo interesovanje kod mladih za negovanje srpske tradicije.

kud

Specijalni gosti manifestacije bili su Kulturno-umetničko društvo “Mladost” iz Slovačke.

"Mi smo mlad kolektiv. Došli smo da vam pokažemo nešto iz folklora tradicionalne slovačke muzike i radujemo se što ćemo konačno nastupati sa braćom Srbima", rekao je Martin Urban, KUD Mladost-Banska Bistrica.

Program koncerta zamišljen je tako da predstavlja spoj iskustva, tradicije i duhovnosti, a kroz pesmu i igru, izvođači su proveli posetioce kroz sve predele Srbije i ostala podneblja, gde je srpski narod stvarao i negovao kulturu i tradiciju.

"To je jedan od najboljih načina stvaranja jedne širine i socijalizacije..... a to je ljubav", rekao je Milorad lonić, KUD Vila.

Mladi izvođači ovim koncertom pokazali su da negovanje srpske kulture i tradicije je siguran način da se prave vrednosti našeg naroda sačuvaju od zaborava.