Nedelja književnosti u Novom Sadu 1Foto: NSEPK/ J. Ivanović

Treću nedelju Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu obeležiće književnost, od 18. do 23. septembra, a sve počinje uz mini-književni festival Podgrađe Booktown u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave 18. i 19. septembra.

Dvostruki dobitnik Ninove nagrade Svetislav Basara predstaviće se u okviru programa Krug laureata već večeras, u Beogradskoj ulici, od 19 sati, dok će na istoj lokaciji u 22.30 nastupiti kantautor Kralj Čačka.

Druga Noć književnosti biće realizovana na šest lokacija u Podgrađu, od 18 do 22 sata, i predstaviće autore iz čak osam evropskih zemalja.

Tokom obe večeri mini-književnog festivala biće organizovana Novosadska razmena knjiga od 17 sati na parkingu ispred Vojne bolnice, gde će od 20 biti realizovan program Filmovana knjiga, u okviru kog će prve večeri biti projekcija filma Džulijet (po romanu Nika Hornbija), a druge Gde si nestala, Bernadeta? (po romanu Marije Sempl).

Druge večeri festivala, u nedelju, Podgrađe Booktown obeležiće Večeri glomazne poezije Ramba Amadeusa od 19.30 sati u Beogradskoj ulici, a na istom mestu će od 21.30 biti izvedena predstava Udarna vest, autorski projekat Minje Bogavac i Marka Grubića.

U okviru programa Novi glasovi od 19 sati u Prostoru predstaviće se mladi književnik i dramaturg Filip Grujić, a prethodno će, od 17, na toj lokaciji biti realizovana prva od tri panel-diskusije Fabuloze, koju će voditi Nikola Škorić, u ulozi Borisa Fabule.

U kafeu Bukowski, od 17 sati, biće promocija knjige Pričkice autorki Jovane Rebe i Jefimije Medić.

Bogat program nastavlja se i nakon festivala Podgrađe Booktown. Već u ponedeljak, 20. septembra, biće realizovana druga panel-diskusija Fabuloze u Kulturnoj stanici Bukovac u 19.30, a treća će biti održana sutradan, 21. septembra, u knjižari Bulevar Books, takođe od 19.30 sati. U Kulturnoj stanici Mlin, 23. septembra, biće izvedena interaktivna predstava Život Margite Stefanović, autorki Nede Nosović i Ivane Antić, od 19, dok će imerzivna predstava Alice in Wonderland, autora Dimitrija Beljanskog, biti realizovana 21. septembra u Kulturnoj stanici Eđšeg u 20 sati.

Projekat Milana Tripkovića Urbani simboli i signali: paralelni svetovi Novog Sada, jedan od 30 odabranih projekata lokalne scene na konkursu za Kaleidoskop kulture, biće realizovan 22. septembra na Novom mestu na Detelinari (Rumenačka ulica), jednom od ukupno 36 novih mesta u Novom Sadu, odnosno malih javnih površina uređenih u okviru projekta Nova mesta.

Detaljne informacije o programima i satnicama na sajtu kaleidoskop.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari