17. septembar  2021. 19.47  | Izvor: Tanjug

Popović: Ustavne promene ubrzale bi proces pridruživanja EU

BEOGRAD -

Predložene ustavne promena doprinele bi jačanju vladavine prava i isključenju učešća politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, rekla je danas ministarka pravde Maja Popović.

Ona je na četvrtom javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava rekla da bi ustavne promene doprinele ispunjenju brojnih aktivnosti u okviru Pregovaračkog poglavlja 23 i preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO).

maja, popović

"Time bi se ubrzao proces pridruživanja Evropskoj uniji i omogućilo da Srbija više ne bude na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja u oblasti sprečavanja korupcije", navela je ministarka.

Ističući da bi povećanjem pravne sigurnosti Srbija postala privlačnija za strane investicije, što bi dovelo do povećanja standarda naših građana, Popović je posebno naglasila da je promena Ustava prvenstveno u interesu građana Srbije.

U tom smislu rekla je da se promene najvišeg pravnog akta sprovode u cilju unapređenja pravnog sistema Srbije, kao i stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.