17. septembar  2021. 18.23  | Izvor: Tanjug

Vojnici položili zakletvu u Somboru, Valjevu i Leskovcu

BEOGRAD -

U kasarnama u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas su održane svečanosti na kojima su zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "septembar 2021", kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušaoci Kursa za rezervne oficire, učenici srednje vojne škole, kao i rezervisti koji nisu služili vojni rok sa oružjem.

Izgovarajući tekst zakletve pred zastavom Srbije, 737 mladića i devojaka obavezalo se da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Srbije.

zakletva, vojska, srbije

Načelnik Generalštaba VS, general Milan Mojsilović, koji je prisustvovao svečanosti u Valjevu, izrazio je zadovoljstvo što je sistem odbrane bogatiji za više od 700 mladih spremnih da brane svoju otadžbinu, sugrađane i najviše vrednosti društva.

General Mojsilović je tom prilikom podsetio da se ulažu veliki napori za dodatno unapređenje statusa i standarda svih pripadnika Vojske Srbije.

Govoreći o značaju snažne vojske za stabilnost u državi i napredak celokupnog društva, Mojsilović je naveo da VS svakodnevno jača svoje sposobnosti kako bi ostala snaga i faktor na koji se mora računati.

Srbija se danas suočava sa složenim odnosima u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, koji zahtevaju visok nivo sposobnosti sistema odbrane i snaga bezbednosti za odgovor na sve izazove, rizike i pretnje po nacionalnu bezbednost.

"U svetlu tih izazova, mi, pripadnici VS, opremamo se, obučavamo i neprestano unapređujemo našu osposobljenost kako bismo odvratili potencijalne agresore i građanima Srbije omogućili da bezbedni i u miru grade budućnost. Za to imamo jasnu i nepodeljenu podršku vrhovnog komandanta VS i predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao i Vlade Srbije, zahvaljujući kojoj se poslednjih godina VS ubrzano oprema i jača sposobnosti za realizaciju dodeljenih misija i zadataka", istakao je Mojsilović.

"Idemo putem koji su trasirali naši slavni preci i prethodnici, rešeni i nepokolebljivi da jačamo sposobnosti Vojske Srbije i izvršimo svaki zadatak koji pred nas postavi naša otadžbina, naša Srbija", rekao je general.

Polaganju zakletve u Leskovcu prisustvovao je zamenik načelnika Generalštaba, general-potpukovnik Petar Cvetković, a u Somboru komandant Komande za obuku, brigadni general Željko Petrović.

U Somboru, zakletvu je položio i kadet Vojne akademije Rastko Ostojić, koji poručuje da su on i njegova porodica srećni zbog svečanosti i zato što je nastavio vojničku tradiciju.

"Vojnu akademiju sam upisao pre svega zbog porodične tradicije. Uzor mi je otac. Na Vojnoj akademiji je visok stepen obrazovanja. Onima koji nemaju afiniteta prema Vojnoj akademiji i ne žele da se celog života time bave, toplo bih preporučio odsluženje vojnog roka, jer smatram da svako treba da prođe vojničku obuku", rekao je Ostojić.

Da Vojna akademija studentima može da pruži mnogo, smatra i kadetkinja Andrea Brklja iz Sokoca u Republici Srpskoj.

"Sam vojni poziv je najčasniji poziv koji postoji. To je profesija kojoj se divim. Vojna akademija ima reputaciju kao jedna od najboljih i vrhunskih obrazovnih ustanova u Srbiji. Posle Vojne akademije nastavljam da radim kao oficir VS", rekla je Brklja.

Među vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka zakletvu je položila Ljubina Kojić iz Svileuve, koja je izrazila zadovoljstvo svim uslovima u vojsci, od obuke do menze.