Dostupni linkovi

Lajčak iz Prištine odlazi bez datuma za nastavak dijaloga sa Beogradom


Visoki predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručio je u Prištini da ne može da precizira u kom vremenskom periodu će dve strane postići konačni sporazum.
Visoki predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručio je u Prištini da ne može da precizira u kom vremenskom periodu će dve strane postići konačni sporazum.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je na kraju svoje posete Kosovu rekao da je u Prištini sa visokim zvaničnicima razgovarao o nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane i realizaciji već postignutih sporazuma.

Lajčak je na Kosovu boravio od 15. septembra i tokom svoje posete je razgovarao sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, predsednicom Kosova Vjosom Osmani, predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom (Glauk) Konjufcom, ali i sa predstavnicima opozicionih partija.

Lajčak je na početku svoje posete rekao da je na Kosovo došao kako bi se odredio datum za nastavak političkog dijaloga, ali je 17. septembra napomenuo da taj datum ipak nije određen.

Ponovo je istakao važnost nastavka dijaloga Kosova i Srbije, ali je podvukao da ne može da precizira u kom vremenskom periodu će dve strane postići konačni sporazum.

"Ovo je osetljiv, ozbiljan proces, ali ide napred", rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da prokomentariše otvaranje arhiva u cilju pronalaženja nestalih lica, Lajčak je rekao da o tome nije bilo neke velike rasprave.

Besnik Bisljimi (Bislimi), zamenik premijera Kosova i šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom, izjavio je 9. septembra da je na sastanku u Briselu, 7. i 8. septembra, srpska strana pristala da otvori sve arhive, uključujući i one "koje se odnose na Oslobodilačku vojsku Kosova".

Osmani: Dijalog ne sme da utiče na suverenost Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je prilikom razgovora sa Lajčakom ocenila da dijalog sa Srbijom ne treba da utiče na ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova, napominjući da kosovske institucije žele da nastave dijalog koji će rezultirati međusobnim priznanjem.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Kosova, Lajčak je rekao da niko od Kosova neće tražiti da pregovara o teritorijalnom integritetu i unutrašnjem funkcionisanju.

Osmani je, navodi se dalje, rekla i da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, te da sprovodi ono što je ranije dogovoreno, a da Srbija to ne čini.Kurti:

Kosovo kao ravnopravna strana u dijalogu

Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom neophodno da zvanični Beograd promeni svoj pristup.

On je na konferenciji za novinare u petak, 17. septembra, rekao da Srbija treba da promeni i svoj “zastareli Ustav”, prema kome je Kosovo njen sastavni deo.

Kurti je tokom sastanka sa Lajčakom 15. septembra ponovio da je Kosovo ravnopravna strana u dijalogu, a ne tema o kojoj treba razgovarati.

"Realnost se mora prihvatiti i mi moramo biti na usluzi građanima obe zemlje, kroz stabilan i primenljiv sporazum, koji će biti fokusiran na međusobno priznavanje", rekao je Kurti.

Kako je saopšteno iz EU info mreže, Lajčak će posetiti Beograd od 20. do 21. septembra 2021. godine.

Dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa se vodi još od 2011. godine i do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih se mnogi ne sprovode na terenu.


XS
SM
MD
LG