Blinken apelovao na arapske zemlje da normalizuju odnose s Izraelom 1Foto: EPA-EFE/ LEAH MILLIS POOL

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony Blinken) apelovao je danas da više arapskih zemalja prizna Izrael, u telefonskom razgovoru sa četiri ministra spoljnih poslova na godišnjicu potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa jevrejskom državom.

„Mi ćemo ohrabriti više zemalja da slede Emirate, Bahrain i Maroko. Želimo da proširimo krug miroljubive diplomatije“, rekao je Blinken u telefonskom razgovoru u kome su učestvovali ministri iz te tri zemlje, te Izraela.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein, a ubrzo posle njih i Maroko, su prošle godine normalizovali odnose s Izraelom. Bio je to prvi takav potez arapskih zemalja posle više decenija, podseća Frans pres.

Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp smatrao je takozvane Sporazume Avram (Abraham Accords) ključnom diplomatskom pobedom, a Blinken je potvrdio da sadašnji američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) to ne osporava.

„Ova administracija će nastaviti uspešne napore prethodne administracije kako bi se normalizacija nastavila“, rekao je Bajden.

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid je takođe izrazio nadu u širenje normalizacije.

Lapid, kao i Blinken predstavlja novu administraciju, koja je došla na vlast pošto je prethodna desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua sklopila sporazume.

On je najavio da će posetiti Bahrein ovog meseca i da je „klub Sporazumi Avram otvoren za nove članove“. Biće to prva poseta ministra spoljnih poslova Izraela Bahreinu.

„Jedan od naših zajedničkih ciljeva je da osiguramo da druge zemlje učine isto i pridruže nam se u ovim sporazumima i ovoj novoj eri saradnje i prijateljstva“, rekao je Lapid.

Kritičari Trampovog pristupa su ocenili da je postizanje napretka u pomirenju arapskih zemalja s Izraelom zamena za značajna nastojanja da se unaprede prava Palestinaca koji su odbijali posredovanje bivše administracije, smatrajući je pristrasnom u korist jevrejske države.

Ministar spoljnih poslova Maroka Naser Burita (Nasser Bourita) je rekao da normalizacija nije zamena za sporazum sa Palestincima.

„Maroko veruje da nema alternative rešenju ( po modelu) dve države sa nezavisnom palestinskom državom“, rekao je on.

U današnjm obeležavanju godišnjice sporazuma nije učestvovao Sudan, zemlja čijoj je novoj vladi preko potrebna podrška SAD i koja je obećala Trampu da će unaprediti odnose s Izraelom ali je od tada oklevala suočena sa protivljenjem javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari