Читај ми!

Vojnici položili zakletvu

U kasarnama u Somboru, Valjevu i Leskovcu održane svečanosti na kojima su vojničku zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "septembar 2021", kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušaoci Kursa za rezervne oficire, učenici Srednje stručne vojne škole i lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

Svečanosti u Valjevu prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je čestitao položenu zakletvu i izrazio zadovoljstvo što je sistem odbrane bogatiji za 737 mladih ljudi spremnih da brane svoju otaddžbinu, sugrađane i najviše vrednosti našeg društva.

Govoreći o značaju snažne vojske za stabilnost u državi i napredak celokupnog društva, general Mojsilović je rekao da Vojska Srbije svakodnevno jača svoje sposobnosti kako bi ostala snaga i faktor na koji se mora računati.

"Idemo putem koji su trasirali naši slavni preci i prethodnici, rešeni i nepokolebljivi da jačamo sposobnosti Vojske Srbije i izvršimo svaki zadatak koji pred nas postavi naša otadzbina, naša Srbija", rekao je general Mojsilović.

Polaganju zakletve u Leskovcu prisustvovao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, a u Somboru komandant Komande za obuku brigadni general Željko Petrović.

U svom rodnom gradu Somboru, zakletvu je položio i kadet Vojne akademije Rastko Ostojić, koji poručuje da su on i njegova porodica srećni zbog današnje svečanosti i zbog toga što je nastavio vojničku tradiciju.

"Vojnu akademiju sam upisao pre svega zbog porodične tradicije. Imao sam uzor kod kuće, mog oca. Na Vojnoj akademiji je visok stepen obrazovanja. Onima koji nemaju afiniteta prema Vojnoj akademiji i ne želi da se celog života time bave, toplo bih preporučio odsluženje vojnog roka, jer smatram da svako treba da prođe vojničku obuku", rekao je kadet Ostojić.

Da Vojna akademija svojim studentima može da pruži mnogo, smatra i kadetkinja Andrea Brklja iz Sokoca u Republici Srpskoj.

"Sam vojni poziv je najčasniji poziv koji postoji. To je profesija kojoj se divim. Vojna akademija ima reputaciju kao jedna od najboljih i vrhunskih obrazovnih ustanova u Srbiji. Posle Vojne akademije nastavljam da radim kao oficir Vojske Srbije", rekao je Brklja.

Među vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka zakletvu je položila Ljubina Kojić iz Svileuve, koja ističe da su uslovi u vojsci dobri.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво