Najnovije vesti
Vesti Politika
Grubješić: KiM nesumnjivo tema sastanka Vučića i Erdogana

Grubješić: KiM nesumnjivo tema sastanka Vučića i Erdogana

Tokom susreta srpskog i turskog predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Kosovo i Metohija ne može da bude zaobiđeno kao tema, naročito kada se govori o stabilizaciji regiona, ocenila je danas potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Suzana Grubješić Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Suzana Grubješić

Gostujući na K1, Grubješić je istakla da kada god se govori o regionalnim temama, Kosovo ne može da ostane po strani.

Grubješić je podsetila da je turski predsednik najavio da će pokrenuti kampanju za ubrzanje priznavanja Kosova i ukazala da se sledeće nedelje održava Generalna skupština UN.

- Ideja turskog predsednika je da zajedno sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, poradi na tome da što veći broj zemalja prizna Kosovo - rekla je Grubješić.

Pročitajte još

Upitana da li je to "dvostruka igra" turskog predsednika, s obzirom da se za njega kaže da je srpski prijatelj, a s druge strane lobira za priznanje Kosova, Grubješić kaže da to nije ništa novo.

- Kada se bavite politikom, onda gledate da budete pragmatični i da po strani ostavite ono što vas deli i veću pažnju posvetite onome što vas spaja - objasnila je Grubješić.

Uverena je, kaže, da će Turska poraditi na tome da što više zemalja prizna Kosovo, jer želi da popravi odnose sa SAD, ali i da se pozicionira prema novoj prištinskoj vladi, što do sada nije učinila.

- To, naravno, ne znači da Srbija ne treba da ima dobre odnose sa Turskom. Kada pogledate ekonomiju i brojke, mi sa Turskom imamo 76 bilateralnih sporazuma, 400 turskih kompanija koje ovde rade i koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi, a ima prostora za još veću saradnju. To je nešto što definiše odnose dve zemlje - podvukla je Grubješić.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Ukazala je da je Turska, takođe, izrazito zainteresovana za BiH, odnosno da je Erdoganova želja da i tu posreduje u poboljšanju unutrašnje političke situacije.

Ističe da je pitanje koliko tri naroda žele da se drugi mešaju u njihova pitanja, i dodala da je ona mišljenja da bi većina tema unutar BiH mogla da se reši bez posrednika.

Upitana da prokometnariše šta se može očekivati tokom predstojećeg susreta predsednika Vučića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Grubješić navodi da nije optimistična da će Lajčak uspeti da ubrza dijalog.

- Nisam optimista, jer Lajčak nema u rukama dovoljno podsticaja koje bi mogao da pruži dvema stranama da se neki stavovi približe - rekla je i dodala da Lajčak ne može da obeća ni Beogradu ni Prištini brži prodor u evropskim integracijama.

Zapitala se i da li je "evropska šargarepa primaljiva da bi se napravio suštinski napredak u dijalogu".