17. septembar  2021. 13.04  | Izvor: RTV

Novi Sad zvanično poslao prijavu za nagradu "Melina Merkuri"

NOVI SAD -

Grad Novi Sad zvanično je Evropskoj komisiji poslao prijavu za nagradu „Melina Merkuri“, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture (EPK), navodi se u saopštenju Fondacije "Novi Sad - EPK". 

Posle ocene iz septembra 2019. godine, stručnog panela Evropske komisije, da je Novi Sad jedna od najboljih EPK u pripremnoj fazi, predstoji još jedna, poslednja ocena. Na osnovu ispunjenosti svih kriterijuma, biće odlučeno da li će Novi Sad dobiti prestižno priznanje koje obuhvata i novčani deo u iznosu od 1,5 miliona evra.

kreativni, distrikt, foto, nsepk

Pored umetničkog i programskog koncepta, uključivanja scene i građana i evropskih tema i umetnika, ključnu ulogu imaće transparentno ulaganje u prostorne i programske kapacitete tokom i posle godine titule. I pored problema izazvanih pandemijom koronavirusa, Grad je zajedno sa Pokrajinom i Republikom zajedničkim naporima uspeo da obezbedi sva sredstva na koja se Novi Sad obavezao da će uložiti ukoliko postane EPK.

Iako jedan od najmanjih budžeta EPK, doslednim ulaganjem u ranije obavezanih 25 miliona evra u šestogodišnji razvoj, realizaciju i predstavljanje programa, Srpska Atina je potvrdila kontinuitet i posvećenost projektu i zahvaljujući tome, opravdano se nada nagradi „Melina Merkuri“.

Tome dodatno doprinosi, do sada, uloženih više od 60 miliona za obnovu, izgradnju i razvoj prostora za kulturu, što je jedno od najvećih ulaganja u kulturu u istoriji Novog Sada koji ostaju kao njegov trajni legat i posle godine titule.

muzicka, baletska, skola, foto, novi, sad, , , epk, v

U prethodnih pet godina, u sklopu priprema za godinu titule, izgrađena je i opremljena Muzičko-baletska škola sa prvom Gradskom koncertnom dvoranom u istoriji grada, izgrađena je infrastruktura i otpočela obnova Kreativnog distrikta kao legatskog projekta EPK, uređena su „Nova mesta“ – mali javni prostori u Novom Sadu, odabrani na urbanističko-arhitektonskim konkursima, kao i na javnim pozivima za realizaciju ideja građana (kroz delovanje stambenih zajednica), izvedeni u saradnji sa stručnim saradnicima – Društvom arhitekata Novog Sada.

Revitalizovano je, izgrađeno i pokrenuto ukupno osam kulturnih stanica u Novom Sadu i Zoni 021, u cilju decentralizacije kulture i u tom smislu broj objekata, ali i programa koji su stigli u sve delove grade je višestruko premašen u odnosu na plan prema aplikacionoj knjizi.

Opredeljena su sredstva za obnovu fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, staro jezgro grada i obnovu Pozorišnog trga, ali i u institucije i ustanove kulture kao što su Novosadsko pozorište, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Kisač, Gradsku biblioteku i druge.

podgrađe, foto, nsepk, j

Takođe, u cilju postavke noseće izložbe u programskom luku „Heroine“ u Muzeju Grada Novog Sada, u rekonstrukciju prostora biće uloženo dodatnih 880 hiljada evra. Prvi put od izgradnje, sređene su fasade Srpskog narodnog pozorišta i zgrade Pokrajinske vlade, što je od velikog značaja za samu godinu titule, jer će se ispred zgrade Pokrajinske vlade održati svečano otvaranje, 13. januara 2022. godine. Time je Novi Sad u delu kapitalnih ulaganja premašio sredstva na koja se obavezao aplikacionom knjigom iz 2016. godine.

Konačno, pozitivnim ocenama doprinosi i petogodišnji rad Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, koja je iz sredstava EU obezbedila više od pet miliona evra, dok su partneri projekta uključivanjem u finansiranje programa EPK u periodu od 2017. do 2021. uložili više od milion evra.

Sa nagradom „Melina Merkuri“ ukupna vrednost sredstava za projekat iz evropskih i privatnih fondova iznosila bi više od 7,5 miliona evra, čime je Fondacija postala javna organizacija čiji rad i angažovanje zaposlenih nisu obezbeđeni iz budžetskih sredstava, navodi se u saopštenju.

Srodne vesti