Dostupni linkovi

Bošnjački odbornici nastavljaju rad u Skupštini opštine Srebrenica


Sa jednog od ovogodišnjih zasjedanja Skupštine opštine Srebrenica
Sa jednog od ovogodišnjih zasjedanja Skupštine opštine Srebrenica

Odbornici iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini opštine Srebrenica nastaviće rad u ovoj instituciji, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zulfo Salihović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini opštine.

Skupština opštine Srebrenica je 16. septembra smijenila sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Ćamila Durakovića glasovima 15 odbornika iz reda srpskog naroda i izabrala na njegovo mjesto Salku Tursunovića iz Stranke za BiH.

Ćamil Duraković je smijenjen sa pozicije predsjedavajućeg Skupštine opštine Srebrenica, kako je navedeno u obrazloženju, jer je podnio krivičnu prijavu krajem jula protiv novinara RTRS Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici.

Prethodno su bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica napustili sjednicu.

„Mi smo imali sastanak Kluba odbornika, napravili plan aktivnosti, nećemo sjediti skrštenih ruku, borićemo se za prava Bošnjaka i ostalih građana koji su nam ukazali povjerenje“, kazao je Salihović za RSE.

Klub odbornika Koalicije „Moja adresa Srebrenica“, na prijedlog Stranke za BiH, čiji je član Salko Tursunović, isključila je Tursunovića iz ovog kluba.

Ovaj Klub je pozvao Tursunovića da podnese ostavku na poziciju predsjednika Skupštine, jer, kako navode, na tu poziciju nije imenovan na prijedlog ovog kluba i nema podršku niti jednog odbornika Bošnjaka u obnašanju te funkcije.

„Pozivamo kolege odbornike iz srpskih stranaka da se vrate u okvire civilizovanog dijaloga, uvažavajući legitimnu volju Kluba bošnjačkih odbornika, a koji se ne ogleda niti u prijedlogu niti podršci ovog kluba u samopredlaganju Salke Tursunovića na poziciju predsjednika Skupštine", navodi se u saopštenju Kluba odbornika Koalicije „Moja adresa Srebrenica“.

"Također", dodaje se u saopštenju, "kolege odbornike iz srpskih stranaka podsjećamo da su jučerašnjim jednonacionalnim preglasavanjem politički kidnapovali glas i političku artikulaciju volje predstavnika srebreničkih Bošnjaka, čime su doprinijeli urušavanju temeljnih normi demokratskog društva, načela jednakosti i ravnopravnosti, u našoj lokalnoj zajednici“.

Ćamil Duraković je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 16. septembra izjavio da ga je iznenadila bošnjačka podrška inicijativi srpskih stranaka za njegovu smjenu.

Skupštinu opštine Srebrenica čini 21 vijećnik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka u Skupštini opštine tog grada, u kojem je u julu 1995. godine Vojska Republike Srpske počinila genocid nad Bošnjacima, danas imaju šest odbornika.

Lista "Moja adresa: Srebrenica", koju uz SBiH čine Stranka demokratske akcije (SDA) Savez za bolju budućnosti i Pokret demokratske akcije ima pet odbornika, a lista Demokratske fronte (DF)- Građanskog saveza jednog odbornika. Tih šest odbornika su Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Salko Tursunović, Zulfo Salihović i Almir Dudić i Dželaludina Nukić.

Dvadeset osmog jula stupile su na snagu dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina. Dopune su zvanično objavljene u Službenom listu BiH 27. jula.

Dopune Krivičnog zakona BiH je 23. jula nametnuo visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Odlukom visokog predstavnika kojom je dopunjen član 145 a, kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine predviđena je za one koji javno podstreknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u Odluci.

Odlukom je, kako je saopšteno iz OHR-a, predviđeno i da će se kaznom od najmanje tri godine kazniti onaj ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Odluka predviđa i da počinilac krivičnog djela koji je zvaničnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

XS
SM
MD
LG