Iz nedeljnika NM

0

Finale Otvorenog prvenstva Amerike u tenisu: Novak Đoković nije uspeo

Autor: Milorad Bjelogrlić

Izvor: Novi magazin

Finale Otvorenog prvenstva Amerike u tenisu: Novak Đoković nije uspeo

Izvor: AP

Najboljem teniseru sveta ne može se na igri u finalnom meču protiv sjajnog Danila Medvedeva mnogo toga zameriti, no čini se da je važnost meča i te kako opteretila Novaka Đokovića, koji je u presudnim trenucima pravio neke greške koje mu se retko dešavaju i vraćao protivnika u život

 

Piše: Milorad Bjelogrlić

 

Majstor svih majstora, Novak Đoković nije uspeo da osvoji kalendarski Grend slem. Posle trijumfa u Melburnu, Rolan Garosu i Vimbldonu, poražen je u finalu Otvorenog prvenstva Amerike na poslednjem ovogodišnjem Grend slemu. U finalu u Njujorku slavio je Rus Danil Medvedev sa 3:0 (6:4, 6:4, 6:4).

Posle 27 uzastopnih pobeda na četiri najveća svetska turnira, srpski as je pokleknuo u 28. meču.

 

REKORDI NA ČEKANJU: Bože moj, porazi su sastavni deo sporta. Ipak, ovaj je drugačiji, bolniji od ostalih, što potvrđuju i Novakove suze na kraju meča. Biološki sat neumoljivo otkucava. Đoković je ušao u 35. godinu života i teško je verovati da će mu se više ikada ukazati takva prilika da osvoji sva četiri Grend slema u kalendarskoj godini. Tako će rekordi Roda Lejvera iz 1962. i 1969. ostati nedodirljivi, mada treba biti realan i reći da je tenis iz vremena čuvenog Australijanca neuporediv sa erom Federera, Nadala, Mareja, Vavrinke...

Tenis iz Lejverove ere je obična rekreacija u odnosu na današnje “predatore”.

“Osećam olakšanje. U stvari, ne olakšanje nego rasterećenje kad se završio poslednji poen. Pritisak i očekivanja bili su ogromni pre i za vreme ovog turnira. Koliko god da sam se trudio i uspevao da ostanem u sadašnjem trenutku, usredsređen na naredni korak, ceo taj proces mnogo iscrpi. Osećam razočaranje i tugu jer je propuštena velika prilika. Nije lako podneti ovakav poraz, osećam gorčinu u ustima”, priznao je vidno neraspoložen posle meča Novak Đoković.

30-31 Nole glosa1Novaku se na igri u finalnom meču protiv sjajnog Medvedeva ne može mnogo toga zameriti. Rus je bio izuzetno nadahnut, serverski raspoložen, brz kao nikad, precizan, nepogrešivo je čitao sve protivnikove namere u pokušaju. Osim toga, želeo je i revanš za poraz u finalu prvog ovogodišnjeg Grend slema u Melburnu, kada je izgubio od našeg asa.

I put Medvedeva do finala bio je neuporedivo lakši. Do finala je izgubio samo jedan set, a žreb mu se iz kola u kolo “otvarao”, tako da do najvažnijeg meča nije imao nijednog protivnika iz prvih deset na svetskoj ATP listi. Za razliku od njega, Đoković je u polufinalu igrao iscrpljujući duel protiv Aleksandra Zvereva, koji je u sjajnoj formi, a u četvrtfinalu je za rivala imao Italijana Matea Beretinija, koga je pobedio u finalu Vimbldona.

Pre odlučujućeg meča Rus je na terenu proveo čak pet sati manje nego naš igrač.

Čini se ipak da je važnost meča i te kako opteretila Đokovića, koji je u presudnim trenucima pravio greške koje mu se retko dešavaju. To se najbolje videlo na početku drugog seta, kada je na servis Medvedeva imao prednost od 40:0 i nije uspeo da napravi brejk i povede. Iako je bila idealna prilika, slabo je odigrao i Madvedev se vratio u život.

Slična situacija dogodila se i u trećem gemu, kada je ponovo na servis Rusa imao dve brejk lopte i opet je odigrao nešto slabije za svoje standarde i Medvedev je opet osvojio gem. U tim trenucima najbolje se videlo da i Novak igra pod velikim opterećenjem jer se ovakva šansa pruža jednom u životu.

Polupao je reket, ali ni u jednom od ta dva gema nije uspeo da napravi brejk.

 

SUZE ASA: “Nažalost, tako je kako je, završetak nije idealan, ali moram da budem ponosan zbog svega učinjenog. Uspešna godina, tri Grend slem titule i finale. Ne želim da zvučim patetično i da se žalim jer imam toliko toga na čemu treba da budem zahvalan. Nezahvalno je i nekorektno pričati o... Naravno da me boli, čovek sam i imam emocije, ali podsećam sebe koliko neverovatno mnogo imam sreće u životu – bog i anđeli su me podržavali svih ovih godina i na tome sam im večno zahvalan, i zbog toga sam i ovde, da se razumemo. Ima još stranica da se ispiše. Nije još kraj”, rekao je vlasnik velikog srca i prvi reket sveta Novak Đoković.

Mala uteha za Noleta je “pomirenje” sa američkom publikom. Kao i obično od početka turnira su bili protiv našeg igrača. Ponovo su bez razloga “zviždali”, aplauzima “nagrađivali” Noletove greške, ali je u finalu došlo do neočekivanog preokreta. Ogromna većina publike gromoglasno je bila uz srpskog igrača. Mora se priznati da su u pojedinim trenucima bili i nekorektni prema Medvedevu. Ono što su ranijih godina i prethodnim mečevima ove godine radili Novaku, sada su činili Rusu: aplaudirali su na njegove greške.

30-31 Nole antrfile1Da li je razlog neočekivanog pomirenja činjenica da je Đokovićev rival bio Rus, a poznat je višedecenijski animozitet između SAD-a i nekadašnjeg SSSR-a, odnosno današnje Rusije. Možda su posle pobede nad Zverevim i Amerikanci shvatili da se Novak nalazi pred istorijskim uspehom i da je Đoković, voleli ga oni ili ne, bez sumnje najbolji igrač na planeti.

U svakom slučaju, naš as je u finalu imao podršku s tribina kao nikada dosad. Verovatno su i oni shvatili da današnja teniska industrija nema igrača takve magije kao što je Novak Đoković. Nole je u svakom slučaju “infektivan” za tenisku publiku, pa ga zavole i oni koji to ne priznaju.

“Podrška, energija i ljubav publike koje sam dobio u ovom meču predstavlja nešto što ću dugo pamtiti i što ostaje doveka. Stvarno su mi ispunili srce predivnim emocijama. Zaplakao sam pred poslednji gem jer je emocija bila jaka i jedinstvena. Nikada nisam doživeo nešto slično u Njujorku. Skupilo se sve što sam prethodnih godina doživljavao ovde u velikim mečevima. Osećam da nisam zasluživao tretman koji sam često dobijao, sada se sve preokrenulo. Velika zahvalnost svim našim ljudima koji su došli da gledaju uživo, ljudima koji su pratili na TV-u takođe”, bio je beskrajno iskren i prijatno iznenađen Novak Đoković.

Vreme ide dalje. Sledeći Grend slem turnir je početkom januara u Melburnu. Australija je mesto gde Novak Đoković, naše nacionalno blago i svetski fenomen, ima novu priliku da osvoji tu 21. po redu Grend slem titulu i tako prema svim parametrima i “papirološki” postane najbolji igrač tenisa u istoriji ovog sporta.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR