Ćamil Duraković: Srpske kolege, nažalost, ne uvažavaju legitimne Bošnjake 1FOTO: Privatna arhiva

Nažalost na današnjoj sjednici Skupštine naše kolege iz srpskih strana su političkim cirkusom i preglasavanjem Bošnjaka pokazali da ne uvažavaju legitimne Bošnjake već su po sumnjivim okolnostima izvojevali da jedan, od šest Bošnjaka prihvati tu poziciju što mi izričito odbacujemo, kaže u izjavi za portal Danas Ćamil Duraković, koji je danas smenjen sa funkcije predsednika Skupštine opštine Srebrenica.

Zašto srpske stranke, kaže, svesno žele da blokiraju rad lokalne vlasti Srebrenice ostaje da vidimo.

„Ali znamo da jedino vraćanjem u okvire civilizovanog dijaloga možemo graditi bolju Srebrenicu. Ovakvim neuvažavanjem to neće moći“, ističe naš sagovornik.

Dodaje da ne postoji „ta funkcija niti plata, zbog koje bi bilo koji svjestan Bošnjak, u mjestu gdje je genocid počinjen, odustao od zakonske mogućnosti prijavljivanja negatora“. To nije pitanje politike, već principa i moralnih vrednosti. „Dostojanstvo naših mrtvih i povjerenje živih ne smijemo i nećemo iznevjeriti“, ističe.

Duraković podseća da je nakon ponovljenih lokalnih izbora u Srebrenici (februar ove godine, prim.nov.) koje su Bošnjaci bojkotovali, zbog „nepravednog i nedemokratskog izbornog proceca“ u kojem je, kaže, propustom CIK-a, „više od 700 naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo“, mi iz koalicije „Moja adresa: Srebrenica“ nismo, ukazuje, „htjeli prihvatiti mandate niti učestvovati u takvoj vlasti“.

Međutim, kako navodi na insistiranje prijatelja iz međunarodne zajednice te nagovora probosanskih političkih lidera u Sarajevu ipak su to učinili iz samo jednog razloga – da ne budu razlog blokiranja konstituisanja Skupštine, zbog čega bi, kaže, građani Srebrenice ispaštali.

„Slijedom toga, potpisan je koalicioni sporazum između koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i lokalnog SNSD-a, koji je potpisao i načelnik Mladen Grujičić. U sporazumu je precizno definisano da se jedan politički blok neće miješati u izbor kadrova drugog političkog bloka.

Nažalost, dan nakon što sam izabran za predsjednika Skupštine i konstituisanja iste, krenula je moja diskreditacija od strane načelnika opštine i nekoliko odbornika iz SDS-a, Srpske radikalne stranke, Ujedinjene Srpske…, jer navodno ne poštujem načelnika i institucije RS-a“. Uporni u svojim namerama, kaže Duraković, za njegovu smenu su tražili i podršku Milorada Dodika.

„Nakon što sam podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a, zbog poricanja genocida, svi lideri srpskih stranaka u Banjoj Luci uključujući i Dodika podržali su inicijativu za moju smjenu. Naravno, nepoznavajući političke prilike u Srebrenici, uvjereni da će imati druge Bošnjake da prihvatite tu poziciju, Dodik je izjavio da ću biti smijenjen“.

Pozicija predsednika Skupštine opštine Srebrenica, pojašnjava naš sagovornik, po Zakonu o lokalnoj samoupravi pripada Bošnjacima, jer je izabrani načelnik iz reda srpskog naroda.

„Dakle, to nije izraz legitimne volje srpskih stranaka nego zakonska obaveza i bošnjačko pravo“. Jedini legitiman predlagač kandidata na poziciju predsednika Skupštine je klub odbornika iz koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF, koji je, navodi, doneo odluku „da sam ja jedini prijedlog te da promjene u tom pogledu neće biti ni nakon moje smjene“.

Dodaje da to znači da u roku od 60 dana od njegove smene mora biti imenovan predsednik Skupštine (Bošnjak), u suprotnom, zaključuje Duraković, „Skupština postaje nekonstituisana što, u konačnici, znači da ne može donositi legalne i legitimne odluke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari