Približavanje opasno po život: Kontaktna mreža od sutra pod visokim naponom

Infrastruktura železnice upozorila je da će na pruzi za velike brzine Stara Pazova - Novi Sad od sutra pod napon biti stavljena novoizgrađena kontaktna mreža.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2021.

16:41

Približavanje opasno po život: Kontaktna mreža od sutra pod visokim naponom
Ilustracija: Shutterstock/sergey lavrishchev

"Radovi na izgradnji pruge za velike brzine ulaze u završnu fazu, pa će u okviru tih aktivnosti novoizgrađena postrojenja kontaktne mreže između Stare Pazove i Novog Sada biti stavljena pod visoki napon", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na toj deonici brze pruge počinju pregledi kontaktne mreže, zbog čega će ona biti stavljena pod visoki napon, kako bi se obavila sva potrebna ispitivanja i testiranja novoizgrađenih postrojenja.

"Novoizgrađena kontaktna mreža između Stare Pazove i Novog Sada biće stavljena pod napon od 25.000 volti, koji je izuzetno je opasan po ljudski život. Zbog izuzetno visokog napona u kontaktnoj mreži, nesreća može da se dogodi ukoliko osoba, ne samo dodirne kontaktnu mrežu iznad pruge, već i ako joj se približi na nekoliko metara i na taj način uđe u strujno kolo", piše u saopštenju.

Kako se ističe, strogo je zabranjeno bilo kakvo neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta, a nakon stavljanja pod visoki napon kontaktne mreže iznad pruge za velike brzine Stara Pazova - Novi Sad, nepoštovanje propisa može direktno da ugrozi ljudske živote.

Tokom dosadašnjeg izvođenja radova na izgradnji pruge za velike brzine na ovoj deonici kontaktna mreža nije bila pod naponom. Zbog toga upozoravamo i apelujemo da se niko neovlašćeno ne kreće u zoni gradilišta pruge za velike brzine, jer na taj način direktno ugrožava svoj život.

U saopšetnju se ukazuje da je izgradnja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte najveći i najznačajniji investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope.

Kako se podseća, poslednje šinsko polje na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova - Novi Sad ruska kompanija RŽD Internešnl položila je 24. avgusta ove godine, na vijaduktu brze pruge u Čortanovcima.

"Na ovaj način obezbeđena je kontinuirana železnička veza do Beograd Centra. Procenat fizičke realizacije na izgradnji otvorene brze pruge između Stare Pazove i Novog Sada je oko 90 odsto", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: