Region

0

Klasić: Crna Gora se preko noći pretvorila u bure baruta

Autor: IG

Izvor: Al Jazeera

Klasić: Crna Gora se preko noći pretvorila u bure baruta

Izvor: Beta/Hina/Lana Silvar Dominić

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, boravi u službenoj poseti Hrvatskoj, tokom koje se susreo s predsednikom te zemlje Zoranom Milanovićem.


Hrvatski predsednik je pojasnio da je Đukanovića pozvao zbog nedavnih događanja na Cetinju. Rekao je da mu je cilj skrenuti pažnju međunarodnoj zajednici na situaciju u Crnoj Gori i mogući uticaj, kako je rekao, stranih sila na tu zemlju.

Đukanović je istakao potrebu crnogorskog povratka na put Evropske unije. Nada se buđenju, kako je rekao, usnule pažnje na evropskim i evroatlantskim adresama, uveren da Srbija ugrožava suverenitet Crne Gore.

Istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Klasić kaže da se Crna Gora preko noći pretvorila u bure baruta i da se sada svih strana pokušava uticati na smirivanje situacije, pa smatra da je Milanovićev čin time motivisan.

Kaže da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora jedne od najspecifičnijih zemalja na svetu.

“Crna Gora je uz Bosnu i Hercegovinu jedna od najspecifičnijih zemalja na svijetu – ima ljude u vlasti koji gotovo pa da negiraju državu u kojoj su na vlasti, negiraju identitet naroda.”

Smatra i da “nije dobro što se vlast formirala u jednom pravoslavnom manastiru”.

Ne ulazeći u to treba li doći do novih izbora, Klasić smatra “da Crna Gora zaslužuje bolje od ove ali i one prošle vlasti.”

Klasić kaže da se ono što se dešavalo devedesetih više ne može ponoviti, delom zbog činjenice što su neke zemlje regije u NATO savezu, ali i zato što Srbija danas nije više vojno jaka kao devedesetih.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR