Dostupni linkovi

Ružić: Odeljenja do 16 učenika prelaze na onlajn nastavu ukoliko imaju tri slučaja COVID-19


Ministar prosvete Branko Ružić, 16. septembar 2021.
Ministar prosvete Branko Ružić, 16. septembar 2021.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je u četvrtak 16. septembra da je doneta odluka po kojoj odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom, prenosi javni servis Radio-televizija Srbije.

„Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaražnih, grupa prelazi na onlajn nastavu“, rekao je ministar Ružić.

Ružić je objasnio da je takva odluka doneta na sastanku ministarstva prosvete sa predstavnicima Instituta "Batut".

„Situacija u školama još uvek nije alarmantna, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto“, dodao je Ružić.

Kako je rekao, važno je da se već na sledećoj sednici Kriznog štaba u skladu sa preporukama lekara donesu i neke druge mere koje će relaksirati ove negativne efekte povećanog broja zaraženih zbog godišnjih odmora.

Prema njegovim rečima, danas je doneta odluka koji bi trebalo da bude kriterijum na nivou lokalne samouprave, to jest da granica bude 1,5 odsto zaražene školske dece, a četiri kod nastavnog i vannastavnog osoblja.

Ministar je rekao da bi testiranje dece u školama moglo da bude samo uz saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, ali da to još nije moguće uraditi, jer postoji otpor roditelja.

XS
SM
MD
LG