Ne putujte u Srbiju zbog rizika da vas ne uhapse ili procesuiraju, ukratko glasi upozorenje Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Odnosi se na državljane BiH koji su bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do 1995, a protiv kojih se u istoj toj BiH ne vode postupci niti ih pravosudne institucije te zemlje terete za ratne zločine.

To je reakcija na odluku Višeg suda u Beogradu koje je u utorak odredilo jednomesečni pritvor bivšem visokom službeniku Federalne uprave policije BiH Edinu Vranju.

On je u nedelju uhapšen po ulasku u Srbiju na osnovu optužbi da je kao „islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske“ od januara 1993. do oktobra 1994.

Prethodno je, zbog slučaja Vranj, BiH „pozvala na konsultacije“ u Sarajevo ambasadorku Aidu Smajić. Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević istog dana se nije odazvao pozivu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića na sastanak, jer, kako je naveo, tema razgovora nije spominjana „već sam pozvan da ‘pređem na kaficu'“.

A pre samo šest dana srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović ugostio je u Beogradu bosanskog kolegu Sifeta Podžića, kada se čulo, naravno, da će Srbija nastojati da razvija regionalnu saradnju, da želi čvrste i bliske odnose sa svim zemljama u okruženju.

Dogovorili su i zajedničke vojne vežbe Srbije i BiH u oktobru na Manjači.

Ne treba se zanositi da su odnosi dve zemlje ikada bili jednostavni ni jasno određeni, a najveće breme dobrosusedstva upravo je odnos prema prošlosti i negiranje odgovornosti Srbije za ono što se dešavalo devedesetih godina. Svaki ratni zločinac treba da bude priveden pravdi i odgovara za svoja zlodela, tu nema spora.

U ovom slučaju, zločin je počinjen u drugoj državi koja je pored međunarodnog suda nadležna za sve te događaje. Nije tajna ni da se u Srbiji kriju i slobodno živi desetine „uglednih građana“, koji neretko gostuju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, iako su osumnjičeni ratni zločinci i begunci od pravde iz BiH.

Gde je tu poštovanje sporazuma o saradnji kada su u pitanju slučajevi ratnih zločina.

No, bilo je i lepih momenata u odnosima BiH i Srbije ovoga leta i proleća.

Setimo se svečarske atmosfere sa aerodroma u Sarajevu, kada je Srbija isporučila kontigent vakcina BiH. Kasnije, i komšijske zahvalnosti kada je građanima BiH omogućeno da se besplatno vakcinišu u Srbiju.

Diplomatski ringišpil po principu toplo-hladno konstanto se vrti, zamazuju se oči raznim sporazumima o saradnji, dok se pod astal guraju teme koje suštinski prave zid u odnosima dve države.

Tako da…. Dragi komšija, vidimo se na kahvi drugi put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari