Za prve bodove i stare dugove 1foto: Starsport

Mada vožnja „parnog valjka“ do B grupe Lige konferencije nije bila pravolinijska i u većoj brzini, većina Partizanovih navijača već vidi crno-bele u eliminacionoj fazi ovog novog takmičenja pod okriljem UEFA, dok trener lidera srpskog prvenstva Aleksandar Stanojević daje realan okvir očekivanjima od dvomeča sa Gentom, Florom i večerašnjim rivalom Anortozisom.

Pogotovo, što sastav nije kompletan otišao na Kipar, a samo par dana posle sledi duel sa večitim rivalom za domaće trofeje Crvenom zvezdom.

– Mi se prema svima ophodimo tako, smatrajući da smo grandiozni. A na Kipru se nije slavilo od šezdeset i neke. Zato ne vidim razlog da budemo baš toliki optimisti, iako smo mi klub koji često igra evropska takmičenja i sada imamo čemu da se nadamo. Istorija nas uči da respekt mora da postoji – objasnio je svoj stav mladi stručnjak pred odlazak u Nikoziju, podvlačeći da to nije pravljenje unapred alibija za eventualno loš ishod nego percepcija utemeljena na činjeničnom stanju.

A, ono kaže da bi ova dva kluba trebalo da se bore za vodeću poziciju u pomenutoj konkurenciji.

– Idemo da se odmerimo sa direktnim konkurentom za prolazak u narednu rundu takmičenja. Analizirali smo ih, gledali utakmice, temeljno se bavili njima, potpuno smo spremni. Znamo da igraju sa četiri defanzivca pozadi, da imaju veoma iskusnog napadača, snažnog, visokog… Imaju i dosta internacionalaca koji znaju da igraju… Uz sve to, iskustva naših klubova na Kipru u proteklim sezonama nisu uopšte bila dobra, pa ulazimo u meč maksimalno oprezni. A ne samo motivisani.

Njegovo racionalno držanje ne blaži ni istina da je nešto jednostavnije igrati u grupi nego u kvalifikacijama, gde često nema popravnog.

– Jesmo nešto rasterećeniji, istina, ali imamo i obavezu da nešto uradimo. Kod nas u Partizanu je uvek pritisak, iako je lakše igrati u grupi nego u kvalifikacijama, to je činjenica.

Od kako se Stanojević vratio u Humsku, Partizan uvek, a ove sezone posebno, nastoji da gura loptu napred i što više napada rivala. I to radi sa manje ili više uspeha.

– Pokušaćemo da igramo napadački protiv Anortozisa, sa ofanzivnim sastavom, a da li ćemo se nametnuti to ćemo da vidimo… – tvrdi strateg pod čijom komandom je Partizan igrao jednu Ligu šampiona, inače neopterećen mediteranskom vrućinom i temperamentnim domaćim navijačima.

Međutim, ne libi se da prizna da mu je meč sa Crvenom zvezdom u malom mozgu.

– Razmišljamo o derbiju, naravno, još od pre dve nedelje, to je prirodno. Imamo fokus na Kiprane, ali tu je uvek i derbi… Moraćemo nekoliko igrača da rotiramo, imamo mečeve na tri dana i gledaćemo da tako iskombinujemo sastav da budemo konkurentni u obe utakmice. Sve je to normalno – podseća Stanojević, kom na Kipru neće na raspolaganju biti vezni tandem Danilo Pantić (još nije završio oporavak od povrede) – Sejduba Suma (zbog samovoljnog odlaska u reprezentaciju Gvineje gde mu se pogoršala povreda) i defanzivni povratnik Nemanja Miletić (još juri staru formu).

Zato bi evropski debi u crno-belom dresu mogao da ima novajlija Kvinsi Menig, obzirom da je holandski napadač prošlog vikenda upisao prve minute u Superligi Srbije.

Statistika za opomenu

U novijoj istoriji crno-beli su dva puta gostovali rivalima sa ostrva na istoku Mediteranskog mora, a oba puta u Beograd su se vraćali poraženi, pa bi eventualna pobeda bila prva na Kipru od davne 1963. godine i slavlja upravo nad narednim rivalom 3:1 u šesnaestini finala tadašnjeg Kupa šampiona.

Između dve utakmice protiv Anortozisa, statistiku srpskog predstavnika pokvarili su APOEL i AEL. Zanimljivo, oba rivala za Partizan su bila kobna u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, APOEL u sezoni 2009/2010, a AEL tri godine kasnije.

Tim iz Nikozije u utakmici na svom terenu stekao je dva gola razlike (2:0), pa je pobeda „parnog valjka“ na domaćem terenu (1:0) bila nedovoljna da se izabranici Slaviše Jokanovića probiju dalje.

U sezoni 2012/13, klub iz Limasola napravio je minimalnu prednost na svom terenu (1:0), a plasman u narednu rundu overio je istim ishodom u Beogradu, poslavši pulene Vladimira Vermezovića u plej-of za Ligu Evrope.

Kecbaja: Možemo do pobede

Anortozis je porazom započeo šampionat Kipra, ali trener Temuri Kecbaja ne misli da to će to bilo kako sputati njegove igrače da se pokažu u najboljem svetlu protiv Beograđana, mada podvlači da je sadašnji tim formiran „za samo mesec dana“ i da je plasman u LK „pravi fenomen“.

– Partizan je jako dobra ekipa, pobedio je u svih sedam utakmica u Srbiji i očekuje nas težak izazov… Ima tim pun iskusnih fudbalera, dobro su organizovani i veoma jaki ofanzivno. Za njih je najveća utakmica sa Crvenom zvezdom, ali to ne znači da će nam olakšati. Spremni smo i motivisani, uz pomoć naših navijača možemo do pobede – misli Gruzin na klupi rivala Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari