Najnovije vesti
Vesti Politika
Tadić: Opozicija bacila godinu dana, Vučić može da slavi

Tadić: Opozicija bacila godinu dana, Vučić može da slavi

Žao mi je što je opozicija izgubila više od godinu dana u borbi za poboljšanje izborih uslova, kaže lider Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je apelovao na deo stranka predvođenih Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem da se ujedine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Boris Tadić Foto: Petar Marković / RAS Srbija
Boris Tadić

Tadić je na zajedničkoj konferenciji za štampu SDP, Nova stranka i Građanskog demokratskog fronta rekao da u petak idu na drugu rundu međupartijskog dijaloga i da ostaju pri svemu navedenom u Predlogu platforme za pregovore pod pokroviteljstvom EU o uslovima za slobodne i poštene izbore, a koju su predali u martu.

Takođe, dodao je i da prihvataju i takvu sličnu platformu koja je kako kaže "manje više ista kao njihov predlog", koju je sastavio drugi deo opozicije i objavio je u utorak i naglasio da žali za propuštenim vremenom, jer su dve platforme u dijalogu uz posredovanje EP veoma slične.

Pročitajte još

Svom snagom ćemo podržati i bolji predlog ako postoji, rekao je Tadić i naglasio da snažno i iskreno želi jedinstvo opozicije.

- Dok god opozicija bude manifestovala konfuzno i kontradiktorno ponašanje uz trošenje vremena, Vučić može da slavi, i ne samo ovaj današnji, kako ga je nazvao, izmišljeni praznik već i nejedinstvo opozicije - rekao je Tadić i dodao da je upozoravao na definisan okvir delovanja evroparlamentaraca.

Dodao je da je važno da se zahteva konstantno prisustvo OEBS-a do početka izbora i da treba da se zna da je obaveza predsedika parlamenta Ivice Dačića da ih pozove.

- Očekujem da koriguju svoj predlog kako bi bio više efektivan i sa više konkretnih mera kontrole - rekao je Tadić i naveo je da vlast neće menjati zakon, i da je zato važno da se opozicija ujedini, a da se kasnije razgovara o jednoj listi, jednom kandidatu ili više lista i nenapadanju.

Tadić je apelovao i na nezavisne medije da zaista budu nezavisni i ne prave razlike među opozicijom.

Tadić se osvrnuo i na posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji i rekao da je ona bila nekorisna.

Njiedne reči o izborima, o kršenju ljudskih prava, rekao je Tadić.

- A Angela Merkle je rekla da ima povrenje u Vučića jer govori istinu i ispunjava obećanje i učestvovala je na konferenciji na kojoj su nezavisni novnari bili sprečeni da postavljaju pitanja čim je srušila vrednosti slobode štampe, mišljenja - rekao je Tadić uz nadu da će novi kancelar promeniti politku prema Srbiji.

Funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan naglasio je da se o predlozima opozicije i evroparlamentaraca moglo i čuti nešto, a od vlasti apsolutno ništa.

Dodao je građani i ne znaju šta je Platforma za medupartijski dijalog i da deo odgovornosti za to snose mediji, kao i da ima "opravdanu sumnju" da predstavnici vlasti nisu pročitao šta u njoj piše.

Potpredsednik GDF Rade Veljanovski rekao je ne očekuju da se evroparlamenarci opredeljuju čiji je predlog ili platforma bolja, jer "znaju s kim imaju posla i što se opozicije i što se vlasti tiče".

- Vremena nemamo, a da li će biti konsultacija i posle 17. i 18. septembra ne znamo, ne bi bilo loše, ali kako stvari idu ne možemo mnogo čemu da se nadamo, ali ćemo se boriti - rekao je on.

Za najavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da učestvuje na lokalnim izborima u Negotinu 17. oktobra rekao je da predsavlja konfuziju u razmišljanju te stranke i njenog lidera, koji su 2020. bili najglasniji zagovornici bojkota.