OVO JE TRENUTNO NAJBOLJI BIZNIS NA SVETU: Kompanije prijavljuju rast profita i do pet milijardi dolara! VIDEO
Foto: Fraser Gray / Shutterstock Editorial / Profimedia

pandemnija

OVO JE TRENUTNO NAJBOLJI BIZNIS NA SVETU: Kompanije prijavljuju rast profita i do pet milijardi dolara! VIDEO

Planeta -

Kako je i zbog velike potražnje isplativo graditi nove brodove, analitičari smatraju da bi vlasnici brodova trebali paziti da ne upadnu u zamku koja ih je bacila na kolena pre 13 godina.

Biti špediterska kompanija trenutno je najbolji posao na svetu. Prema Blumbergu, globalna pomorska industrija trenutno uživa najviši nivo prihoda od 2008. godine, jer je kombinacija snažnog skoka potražnje za nizom robe i poremećenih lanaca snabdevanja podigla stope prevoza robe na gotovo rekordne nivoe zbog pandemije.

Trenutno skoro svi zarađuju: od kontejnerskih brodova do rasutih tereta do specijalizovanih automobila. Jedini koji zaostaju u rastu tereta su brodovlasnici koji se bave transportom nafte i gasa u tankerima.

U srcu skoka cena su, međutim, kontejnerski brodovi gde cene prevoza rastu svaki dan. Na primer, za transport kontejnera od 40 stopa iz Kine u Evropu, vlasnici brodova trenutno traže oko 14.300 dolara, što je 500 odsto više nego godinu dana ranije.

Prevoz kontejnera iz kineskih luka do onih na istočnoj obali SAD -a je još skuplji, iznad 20.000 dolara, prema podacima Freightosa, agencije koja prati kretanje brodova. Ogromne zarade već počinju da se vide u ovogodišnjim prognozama isporuke. Tako je danski A.P. Moler -Maersk - najveći svetski prevoznik kontejnera - prošlog meseca je povećao svoju prognozu ovogodišnje dobiti za čak 5 milijardi dolara.

Međutim, postoje i prevoznici koji veruju da ih takav skok tereta dugoročno košta. Ovo je mišljenje uprave francuske špediterske kompanije CMA CGM - trećeg po veličini prevoznika kontejnera na svetu - koja se odlučila za redak primer zamrzavanja tarifa za prevoz robe na licu mesta. Kompanija je rekla da želi da održi dugoročne odnose sa kupcima i da će stoga zadržati stope vozarine na sadašnjem nivou u narednih pet meseci.

Uprkos proceni kompanije da će cene transporta tokom ovog perioda dodatno rasti. Analitičari veruju da bi potez CMA-CGM mogao da izazove konkurente poput Maerska i italijansko-švajcarskog MSC-a.

Nemački Hapag-Lloid tvrdi da je već zamrznuo svoje vozarine u narednih nekoliko nedelja, ali je o tome obavestio samo kupce. Uprkos tome, zarada brodovlasnika već je dostigla najviši nivo u 11 godina, a s obzirom na očekivanja nastavka snažne lične potrošnje u vodećim ekonomijama do kraja godine, nema naznaka da će uskoro doći do „hlađenja“ tržišta pratiti.

"Velika potražnja za sirovinama u kombinaciji sa logističkim smetnjama vezanim za koronavirus podržava stope tereta na spot tržištu", rekao je Ted Petrone, potpredsednik kompanije Navios Maritime, koja poseduje flotu prevoznika rasutih tereta, pre 10 dana tokom sastanka sa analitičarima.

Štaviše, situacija na tržištu postala je toliko neobična da su čak i takvi brodovlasnici počeli razmišljati o transportu kontejnera na palubama.

Iako je takva ideja tehnički prilično škakljiva - nosači rasutih tereta nisu dizajnirani za transport kontejnera - Golden Ocean Group razmatra to. "To dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalazimo", rekao je Ulrik Andersen, izvršni direktor kompanije.

Ali sam transport kontejnera nije isplativ. Vozarine za specijalizovane čamce za automobile su na najvišem nivou od 2008. Naglo su skočile i cene transporta robe brodovima za opšti teret, pa ne čudi podatak da ClarkSea indeks, koji prati dnevnu zaradu u nekoliko sektora transporta, beleži najduži mesečni rast u istoriji.

Budući da se 80 posto svjetske trgovine prevozi morem, takva skupa otprema mora ostaviti trag na ukupnu ekonomiju kroz rastuću inflaciju, objašnjavaju ekonomisti. S druge strane, vlasnici tankera nemaju mnogo razloga da budu zadovoljni 2021.

Kako članice naftnog saveza OPEC + nastavljaju da ograničavaju proizvodnju nafte, trenutno postoji višak tankera koji zadržava niske stope vozarine. Štaviše, zarade tankera u prvoj polovini godine bile su najniže u dve decenije, prema izveštaju brodske kompanije Gibson.

Na primer, teret za vrlo velike tankere sa sirovom naftom (segment VLCC) nosivosti 270.000 tona na liniji Kinesko-persijskog zaliva od sredine januara do sredine maja bio je manji od 3.000 dolara. Prema Bimco -ovoj analizi, stope vozarine za tankere proizvoda tokom proleća bile su toliko niske da nisu pokrile čak ni troškove plovidbe i radne snage.

Tako je jedna od najvećih opklada u sektoru brodarstva početkom godine pala u vodu, da će skok potražnje za naftom tokom letnjih meseci takođe povećati stope tankera. Međutim, analitičari ostaju optimistični - stope vozarine bi se trebale povećati od oktobra kako zalihe nafte počinju da opadaju, kažu analitičari Pareto Securities.

Kako je i zbog velike potražnje isplativo graditi nove brodove, analitičari smatraju da bi vlasnici brodova trebali paziti da ne upadnu u zamku koja ih je bacila na koljena prije 13 godina.

Naime, 2008. došlo je do talasa narudžbi za nove brodove. Ali mnoštvo ovih narudbina ubrzo je povučeno jer je bilo ubrzo je izbila najgora ekonomska kriza u nekoliko decenija.

Kurir.rs/Poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track