FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

Vesti, 15.09.2021, 09:30 AM

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica.

„Na osnovu onoga što smo videli, rekao bih da nema naznaka da je ruska vlada preduzela mere kako bi suzbila ransomware grupe“ od početka bilateralnih razgovora sa Bajdenovom administracijom ranije ove godine, rekao je zamenik direktora FBI Pol Abate tokom panel diskusije na samitu čiji su domaćini bili AFCEA International i Savez za obaveštajnu i nacionalnu bezbednost.

On je dodao da su SAD zatražile “pomoć i saradnju” od Rusije a u vezi sajber-kriminalaca za koje znaju da su u Rusiji, uključujući i one protiv kojih su podignute optužnice, ali da nisu dobili ništa zauzvrat.

“Rekao bih da se ništa nije promenilo u tom pogledu”, rekao je on.

Abateov komentar najoštriji je komentar koji je do sada dao neko od visokih zvaničnika američke administracije, da Kremlj ignoriše zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena da suzbije ransomware grupe, koji je upućen tokom sastanka jedan na jedan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Bajden je ruskom kolegi pokazao spisak kritične infrastrukture i upozorio da su takvi subjekti „zabranjeni“ za sajber napade. On je javno obećao da će SAD odgovoriti ako ih napadnu sajber kriminalci iz Rusije.

Zvaničnici Bele kuće poslednjih nedelja suzdržali su se od pripisivanja nedavnog zatišja u napadima ransomwarea akcijama Putinove vlade.

“Mislim da je prerano reći da više nismo u opasnosti”, rekao je direktor za nacionalnu sajber bezbednost Džon Kris Inglis samo nekoliko dana nakon što se ransomware kartel “REvil”, za koji se veruje da deluje iz Rusije, ponovo pojavio na internetu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje