Dostupni linkovi

Južna Koreja: Severna Koreja ispalila dve balističke rakete u more


Severna Koreja je u ponedeljak testirala krstareću raketu dugog dometa (Foto: Kombinacija fotografija bez datuma koje je dostavila Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 13. septembra 2021.)
Severna Koreja je u ponedeljak testirala krstareću raketu dugog dometa (Foto: Kombinacija fotografija bez datuma koje je dostavila Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 13. septembra 2021.)

Severna Koreja ispalila je dve balističke rakete sa svoje istočne obale, potvrdio je Zajednički načelnik štaba Južne Koreje (JCS).

Japan je takođe izvestio da je ispaljen leteći objekat i da se možda radilo o balističkoj raketi. Japanski premijer Yoshihide Suga nazvao je lansiranje "nečuvenim" rekavši da ugrožava mir i bezbednost u regionu, prenosi BBC.

Ovo je drugi test naoružanja koji je Severna Koreja izvela ove nedelje.

Nije jasno gde su rakete bile upućene niti koji je njihov domet, ali JCS je rekao da južnokorejska vojska zadržava "stav potpune pripravnosti u tesnoj saradnji sa SAD".

Testovi balističkih projektila u suprotnosti su s rezolucijama Ujedinjenih nacija čiji je cilj obuzdavanje nuklearnih aktivnosti Severne Koreje.

Severna Koreja je u ponedeljak testirala krstareću raketu dugog dometa koja može da pogodi veći deo Japana, nazivajući je "strateškim oružjem od velikog značaja".

Stručnjaci kažu da bi krstareća raketa mogla nositi nuklearnu bojevu glavu.

Čitamo vam: Sjeverna Koreja - stara prijetnja sa novim oružjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:41 0:00
Direktan link

Savet bezbednosti UN ne zabranjuje testiranje krstarećih projektila, ali smatraju da su balističke rakete opasnije jer mogu nositi veće i snažnije terete, imati daleko veći domet i brže putovati.

Severna Koreja se suočava sa nestašicom hrane i ozbiljnom ekonomskom krizom - što dovodi do pitanja o tome kako je još uvek u stanju da razvije oružje.

Zemlja je provela više od godinu dana u izolaciji. Prekinula je većinu trgovine sa svojim najbližim saveznikom Kinom kako bi zaustavila širenje korona virusa.

Kineski ministar inostranih poslova razgovara sa svojim južnokorejskim kolegom u sredu 15. septembra u Seulu. Pretpostavlja se da će na dnevnom redu biti program naoružanja Severne Koreje i zastoji u pregovorima o denuklearizaciji.

U martu ove godine, Pjongjang je prkosio sankcijama i testirao balističke rakete, što je izazvalo snažan prekor SAD -a, Japana i Južne Koreje.

Prošlog meseca je atomska agencija UN rekla da je izgleda Severna Koreja ponovo pokrenula reaktor koji bi mogao proizvesti plutonijum za nuklearno oružje, nazivajući to "duboko zabrinjavajućim" razvojem.

XS
SM
MD
LG