Najnovije vesti
Vesti Svet
PREŽIVEO OPOZIV Guverner Kalifornije ostao na vlasti

PREŽIVEO OPOZIV Guverner Kalifornije ostao na vlasti

Guverner Kalifornije Gevin Njusom postao je sinoć drugi guverner u istoriji SAD koji je uspeo da se održi na vlasti posle opoziva koji je pokrenut s ciljem da ga pre isteka mandata sruši s funkcije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Gevin Njusom Foto: Jae C. Hong / Tanjug/AP
Gevin Njusom

Ova pobeda koju je Njusomk izvojevao učvrstiće njegov imidž istaknute ličnost u nacionalno-demokratskoj politici i pojačati njegove izglede za sledeću kandidaturu.

Njusomova pobeda takođe osigurava nastavak kontrole Demokratske stranke u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi koja je postala svojevrsna laboratorija za progresivne politike imigracije, klimatskih promena i ljudskih prava, prenosi AP.

"Ne" nije jedina poruka koju su glasači uputili večeras. Želim da se usredsredim na ono "da" koje smo rekli: rekli smo da nauci, rekli smo da vakcinama, rekli smo da okončanju ove pandemije", rekao je Njusom na konferenciji za novinare.

Kandidat republikanaca bi gotovo sigurno zamenio Njusoma da je opoziv uspeo i doneo bi Kaliforniji potpuno suprotan politički pogled na svet i borbu sa američkim Kongresom u kojem dominiraju demokrate.