EBRD finansira uvođenje pametnih brojila za 205.000 domaćinstava u Srbiji

Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo.
EBRD finansira uvođenje pametnih brojila za 205.000 domaćinstava u Srbiji
Foto: Pixabay
To je izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
 
Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je potom prisustvovala potpisivanju ugovora o garanciji za projekat "Pametna brojila", kao i ugovora o zajmu za isti projekat između Elektrodistribucije Srbije i EBRD.
 
Mihajlović je pritom istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, čemu će ulaganja u distributivnu mrežu doprineti.
 
"Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni", rekla je ministarka.
 
Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.
 
Ona je dodala da je ovo samo početak saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku korisnicima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka.
 
Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, rekao je da je ukupna vrednost projekta 80 miliona evra, a da su danas potpisani ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila.
  • P.Eng.

    15.09.2021 22:06
    Smart Meters
    Radim u kanadskoj elektrodistribuciji kao elektro inženjer. Pametna brojila su počela da se uvode pre destak godina. I lepo rade. Imam uvid o istorijskoj potrošnji i naponu svakog potrosaca. Kada se neko požali na slab napon u nekom regionu, prvo pogledam napon tih brojila da vidim opravdanost zahteva. Imamo daleko bolji uvid u rad sistema i dist. mreže. Moguće je i utvrditi da li se krade struja. Moguće je i daljinski iskljuciti potrosaca. U poredjenju sa starim brojilima, ova su daleko superiornija.
    Lep pozdrav
  • Uroš

    15.09.2021 08:09
    Kadija te tuži, kadija ti sudi
    Procena "gubitka" je od strane onog čiji su i merni instrumenti. Ovi su verovatno "zastareli" te ne mogu se "štelovati" koliko da pokazuju, kao što to mogu novi. Svi su i do sada bili baždareni te ako i postoji krađa struje, u šta se sumnja, onda to nije u strujom eru.
    Uništili su zavod za mere i sad sami" kontrolišu" protok i struje i vode i gasa...
    Pa, ko je tu lopov?
  • Žoze

    15.09.2021 00:38
    Pre već par desetina godina, Elektrovojvodina je svima menjala brojila pod izgovorom njihovog omogućavanja daljinskog očitavanja.
    Daljinski NIŠTA ne očitavaju jer su samo pretumbali brojila koja su i do tada postojala (moj su dali nekom drugom, a meni dali nečiji... istovatan, Iskrin).
    Onda su na pre par godina poslali dopis da su od tog trenutka naša brojila koja smo mi platili postala njihova bez prava da to osporimo.
    Sada se smišlja, eto, nešto opet novo.
    Što bi rekao narod: smuti pa prospi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija