Najnovije vesti
IT
iPhone 13 predstavljen sa novim čipom i inovativnim sistemom kamera - najskuplji model košta 1.800 dolara

iPhone 13 predstavljen sa novim čipom i inovativnim sistemom kamera - najskuplji model košta 1.800 dolara

Novi čip, jača kamera, veća baterije i nove boje, ukratko to nam donose četiri nova modela iPhone, novog Apple telefona. Svi koji vole uređaje koji rade na iOS obradovaće i to što je proširena memorija, ali uz nju idu i odgovarajuće cene, pa najjači iPhone 13 košta 1.800 evra.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
iPhone 13 Foto: Promo
iPhone 13

Zvezda Apple premijere je novi iPhone. Tu su, kao što se očekivalo iPhone 13 Mini i iPhone 13 koji dolaze sa novim procesorom, ali i iPhone13 Pro i iPhone 13 Pro Max koji će biti dostupni i u verziji sa 1 terabajt interne memorije.

iPhone 13
Foto: Promo
iPhone 13

U odnosu na prošlogodišnji model iPhone 13 gotovo da nema promena u dizajnu. Smanjen je prostor gde je smešten Face ID koji je i dalje u useku ali sada manjem, poput onih na Android uređajima.

iPhone 13
Foto: Promo
iPhone 13

iPhone 13 dolazi u "regularnoj" večičini od 6.1-inča a drugi je manji odnosno iPhone 13 Mini sa ekranom od 5.4 inač. Ekran je i dalje OLED a sa strane je aluminijum između kog je smešteno staklo.

Poseban akcenat stavljen je na novom procesoru A15 Bionic, za koji Apple tvrdi da je brži i efikasniji od prošlogodišnjeg modela iako i dalje radi na 5nm sa 6 jezgara. Navodno, brži je za 50 odsto od konkurencije a grafika je bolja i do 30 odsto.

iPhone 13
Foto: Promo
iPhone 13

Najveća promena međutim stiže kod kamera koje su kod ova dva modela zapravo preuzeta od iPhone 12 Pro Max, prošlogodišnjeg modela. Tu je najznačajnije postojanje fizički većeg senzora za širokugaonu kameru koje je 47 odsto veće nego prošle godine što omogućava kvalitetnije slike, sa manje šumova.

iPhone 13 Pro
Foto: Promo
iPhone 13 Pro

Ovaj novi senzor od 12 megapiskela sa f/1.6 aparture i sočivo kod ultraširokugaone kamere (takođe 12 megapiskela) sada hvata kadar pod uglom od 120 stepeni. Tu je sensor-shift stabilizacija koji umanjuje vibraciju kod snimanja kaoi novi sinematik mod za video koji omogućava da se fokus menja tokom samog snimanja.

Cena Mini modela je 699, za iPhone13 je 799 dolara. To su cene u Americi.

Dva najjača iPhone telefona
iPhone 13 Pro
Foto: Promo
iPhone 13 Pro

Apple je poseban akcenat stavio na iPhone 13 Proi i iPhone 13 Pro Max. Razumljivo, u pitanju su njihovi najjači i najskuplji modeli. Zavisno od veličine memorije, prodavaće se po ceni od 999 dolara za iPhone 13 Pro sa 128GB dok će onaj sa 1TB memorije oštati čak 1699 dolara. Veći model iPhone 13 Pro Max skuplji je za 100 dolara za svaku verziju memorije pa je i ujedno najsuplji Apple telefon ikada - koštaće 1799 dolara. To je cena u Americi, kod nasočekujte da bude veća i do 300 dolara.

Oba telefona imaju OLED ekran iste veličine kao prošle godine 6,1 inča i 6,7 inča sa nešto manjm usekom. Novitet je to da sada imaju pciju za osvežavanje ekrana od 120 Hz koji većina Androida ima već prethodnih godinu dana, neki čak i dve.

Tu su su nove kamere, odnosno sistem trostruke kamere ima neka poboljšanja. I dalje se nalazi u obliku kvadrata u gorenjem levom ćošku koji je prilično ispupčen. Najviše je unapređena ultraširokugaona kamera koja pruža podršku za slikanje pri slabiem svetlu a telefoto sočivo sada ide i sa 3x zumom, 6x optičkim zumom i to kod sva tri sočiva. Takođe, sve tri kamere imaju noćni mod, tu je i novi makro mod kao i makro mod za slikanje iz velike blizine, do 2cm.

Cene iPhone telefona
Foto: Promo
Cene iPhone telefona
Stigla su i dva nova tableta

Apple je inače prezentaciju počeo predstavljanjem nove generacije iPad kao i manjeg tableta iPad Mini koji je dobio podršku za 5G. Novi iPad je deveta generacija tableta koji je prvi put predstavljen 2010. godine a sada ima novi procesor A13 Bionic. Tu je nova 12MP prednja kamera koja ima podršku za opciju Center Stage, koji je premijerno predstavljen na iPad Pro. Ostatk tableta je manje-više isti kao i raniji iPad sa istim home dugmetom, displejom koji ide od ivice do ivice i sa jednim sočivom na glavnoj kameri.

Novi iPad
Foto: Apple / Promo
Novi iPad

iPad Mini je takođe dobio unapređenje. Baš kao i klasičan iPad napravljen je od potpuno reciklirang aluminijuma, ima podršku za Apple olovku, zakrivljene ivice, novu kameru sa 12MP širokugaonim sočivom, podršku za USB-C, a uz sve to ide veća brzina za skidanje podataka, koja ide do 3.5 gigabajta u sekundi.

iPadMini
Foto: Apple / Promo
iPadMini

Sledeći na redu je Apple Watch serije 7. Apple je uneo izvesne novine u sat koji sada vizuelno izgleda kao da ide do ivice rama što daje malo moderniji izgled telefonu. Ivice koje nisu iskorišćene su minimalne, i imaju tek 1.7mm a always-on ekran je 70 odsto svetliji. Kako iz Apple kažu sad imate i do 50 odsto viđe mesta za ispisivanje na ekranu nego što je slučaj sa serijom 6.

Novi Apple sat
Foto: Promo
Novi Apple sat

Dostupan je ceo novi set pozadina za sat koje su napravljene da idu uz taj veći ekran. Manji Apple Watch je sad sa 40mm povećan na 41mm a veći model od 44mm na 45mm.

Inače, Apple je izbacio i apdejt za sve iPhone modele, iPad, Apple Watch i Mac računare koji su bili masovno izloženi virusu kojije navodno napravljen u NSO Group, izraelskoj kompaniji.