Analize

Centralna banka: Rast potrošačkih cijena i do 2,6 odsto

Centralna banka: Rast potrošačkih cijena i do 2,6 odsto
Foto: N.N. | Centralna banka: Rast potrošačkih cijena i do 2,6 odsto, inflacija 1,2 odsto

SARAJEVO - Rast prosječnih potrošačkih cijena u BiH u četvrtom kvartalu ove godine mogao bi biti i 2,6 odsto na godišnjem nivou, dok će inflacija biti 1,2 odsto, saopšteno je iz Centralne banke BiH odakle ističu i da se oporavak ekonomije EU u prvom polugodištu pozitivno odrazio na domaću ekonomsku aktivnosti.

U saopštenju se navodi da će inflacija od 1,2 odsto biti rezultat niskog baznog efekta iz prethodne godine, kad su cijene nafte bile na rekordno niskom nivou, ali i povećanja cijena ostalih sirovina, transportnih troškova na globalnom nivou, te značajnijeg rasta potražnje.

Prema projekciji zasnovanoj na zvaničnim podacima do kraja juna 2021. godine, te podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte, te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom periodu, očekuje se jačanje inflatornih pritisaka do kraja godine.

Na osnovu raspoloživih zvaničnih podataka za prvih šest mjeseci objavljenih do kraja avgusta, Centralna banka BiH procjenjuje da je godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine 14,7 odsto.

Centralna banka procjenjuje i da je BDP u prvom polugodištu ove godine veći za osam odsto.

Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja, te izvoz, upućuju na to da je zabilježen istorijski visok rast domaće ekonomije u drugom kvartalu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije