Najnovije vesti
Vesti Politika
Bisljimi: Moja izjava o otvaranju arhiva OVK je zlonamerno interpretirana

Bisljimi: Moja izjava o otvaranju arhiva OVK je zlonamerno interpretirana

Potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi izjavio je danas da je njegova izjava o otvaranju arhiva tzv. OVK, o čemu se razgovaralo u Briselu, pogrešno i zlonamerno interpretirana.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Besnik Bisljimi Foto: Tanjug
Besnik Bisljimi

On je na Fejsbuku naveo da su te interpretacije štetne, zlonamerne, ali vrlo dobro sinhronizovane.

Bisljimi je takođe stao u odbranu ranijeg stava o sporazumu u okviru dijaloga izmeđuj Beograda i Prištine o otvaranju arhiva OVK.

Foto: Georgi Licovski / EPA;

On je dodao da su svi dokumenti o OVK i njenim aktivnostima deo državne arhive Kosova i da su otvoreni, tako da ih koriste i lokalni i međunarodni mehanizmi, uključujući sudove, ali i Unmik ili Euleks.

Bisljimi je naveo i da u tim arhivama nema ničeg tajnog i skrivenog.

Jedina strana koja ima koristi od sporazuma postignutog u Briselu je kosovska strana, ocenio je on i dodao da su oni koji su danas napali njegove izjave beznačajni.

Ocenio je da su većina onih koji su organizovali napade i širili laži, isti oni koji su od rata osvajali pozicije i tendere koji su raspisivani u ime iste OVK.

Pročitajte još

Bisljimi je dodao da se iz njegove jučerašnje izjave za medije može zaključiti da se hitno mora završiti proces lociranja nestalih osoba, a da glavni razlog dosadašnjih zastoja leži u, kako je naveo, nespremnosti Beograda da ozbiljno sarađuje, što se svelo na uskraćivanje pristupa državnim arhivama srpske vojske, odnosno odeljenju koje se bavi ratom na Kosovu 1999. godine.

"Ako srpska strana u tom procesu želi da dokaže svoju konstruktivnost neophodno je otvaranje ovih arhiva. Zatražili smo takođe da se radni timovi što češće sastaju, kao i da tela koja su identifikovana sa mesta iskopavanja u Kiževaku što pre dovezu na Kosovo”, napisao je Bisljimi na Fejsbuku.