1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Priroda i životna sredina

Zapadni Balkan mora da suzbije smrtonosno zagađenje

9. septembar 2021.

„EU mora da izvrši veći pritisak na zemlje Balkana da dekarbonizuju svoj energetski sistem na ugalj, jer nivo zagađenja ostaje znatno iznad dogovorenih granica, navodi se u izveštaju „CEE Bankwatch Network“.

https://p.dw.com/p/407Ej
Foto: DW/A. Salihbegovic

„Više od tri i po godine nakon isteka roka do kojeg zemlje Zapadnog Balkana moraju svoje emisije štetnih gasova da usklade s graničnim vrednostima EU, a prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice, zagađenje u regionu i dalje je više od šest puta veće nego što je dozvoljeno“, piše internet portal Euraktiv. Iako na Zapadnom Balkanu postoji samo 18 elektrana na ugalj, a u EU 221, one „emituju dva i po puta više ekološki štetnog sumpor- dioksida (SO2) od čitave EU“.

„Prema izveštaju CEE Bankwatch Network, grupe za zaštitu životne sredine i ljudskih prava u centralnoj i istočnoj Evropi, samo je Srbija prošle godine premašila emisiju SO2 od emisije kompletne EU. Prekomerno zagađenje povezano je s visokim troškovima. Sumpor dioksid, koji nastaje prilikom sagorevanju fosilnih goriva, izaziva zagađenje vazduha i ima ozbiljno šteti zdravlju, a posebno disajni putevima. Između 2018. i 2020. to je bio uzrok 12.000 smrtnih slučajeva – 7.000 u EU i 3.700 na Zapadnom Balkanu, navodi se u izveštaju“, a prenosi Euraktiv.

U poslednje dve godine čak se i povećao jaz između EU i Zapadnog Balkana, jer nisu ispunili svoje obaveze, prenosi Euraktiv reči Janeza Kopača, direktora sekretarijata Energetske zajednice.

„Gotovo deset odsto kompletne proizvodnje električne energije na ugalj izvozi se u EU kao jeftina električna energija. Prljava električna energija iz zemalja Zapadnog Balkana, dakle svih izvoznika, a pre svega Bosne i Hercegovine i Srbije, u stvari je ekološki i zdravstveni damping. To je jednostavno kršenje trgovinskih pravila“, smatra Kopač.

„Evropa mora da deluje snažnije nego poslednjih godina“, izjavila je Pipa Galop, savetnica za jugoistočnu Evropu pri CEE Bankwatch, a prenosi Euraktiv.

zi/euractiv

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu