Potpredsednica Vlade Srbije posetila HE "Zvornik": EPS spreman za izazove

Revitalizacija Hidroelektrane "Zvornik" završena je na vreme, efikasno i tačno.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2021.

16:00

Potpredsednica Vlade Srbije posetila HE
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

To je istakla ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović tokom posete ovoj prvoj elektrani na Drini.

"Važno je ne samo postojanje ove neverovatne hidroelektrane već i sve ono što je EPS zajedno sa svojim partnerima uradio kako bi ova elektrana imala produžen vek za još 40 godina, povećane instalisane kapacitete, veću proizvodnju", rekla je Mihajlovićeva tokom obilaska HE "Zvornik" sa Klausom Milerom, novopostavlјenim regionalnim direktorom KfW banke za jugoistočnu Evropu, saopšteno je iz Elektroprivrede Srbije (EPS).

Kako je dodala, od 2001. sarađujemo sa KfW-om i vrednost zajedničkih projekata je blizu 1,5 milijardi evra.

"Važna je uloga i Elektroprivrede Srbije. EPS je jedna ozbilјna kompanija pred kojom su veliki izazovi, ali sa druge strane EPS je kompanija koja može da se nosi sa tim izazovima i može mnogo da ulaže i utiče na to da Srbija u decenijama ispred nas ima dominantnu proizvodnju zelene energije", poručila je.

Vladimir Marković, pomoćnik direktora EPS-a i direktor Sektora za klјučne investicione projekte rekao je da je u revitalizaciju sva četiri agregata HE "Zvornik" EPS uložio oko 65 miliona evra, što je finansirano iz kredita nemačke KfW banke.

"Ovo zaista jeste primer dobre prakse. Za četiri godine podigli smo snagu, efikasnost i pouzdanost. Dobili smo novu mašinsku i elektronsku opremu i produžili rad Hidroelektrane 'Zvornik'", istakao je Marković.

Snaga HE "Zvornik" povećana je za dodatnih 30 odsto, sa 92 megavata na sadašnjih 122 megavata.

Revitalizovani agregati puštani su postepeno u rad od decembra 2016. do januara 2020. godine i do sada proizveli više od 1,75 miliona MWh.

Novi efikasniji agregati omogućili su da hidroelektrana "Zvornik", izgrađena 1955. godine postavi više mesečnih rekorda u proizvodnji zelene energije, a oboreno je i više dnevnih rekorda i 2. maja 2021. postavlјen najnoviji od 2.855 MWh električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: