07. septembar  2021. 13.58  →  17.32 | Izvor: Tanjug,RTV(Branimir Kozarov)

Vučević: Izgradnjom škole dosanjan vekovni san

NOVI SAD -

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je izgradnjom Baletske škole, koja je potpuno opremljena ispunjen "vekovni san" nastavničkog kadra, ali i brojnih generacija Muzičke i Baletske škole u Novom Sadu.

video icon

Izgradnja zgrade koštala je 3,5 milijardi dinara, a u 15.000 kvadratnih metara, stala je i prva Gradska koncertna dvorana, na koju je Novi Sad čekao decenijama, rekao je Vučević prilikom obilaska zgrade.

"Ovo nije samo zbir kvadrata i iznos u budžetu. Ovo se dešava prvi put u istoriji grada, posle toliko decenija smo dobili gradsku dvoranu, a muzička i baletska škola više nisu podstanari. Ovaj objekat vredi svaki dinar i svaki centimetar kada vidite osmehe na licima đaka, jer tako nešto ne može da se odglumu", kazao je Vučević.

muzicka, skola, baletska, skola

Prema njegovim rečima, taj objekat predstavlja novu sliku Novog Sada i nešto o čemu građani tog grada, kako ističe Vučević, nisu smeli ni da sanjaju, a kamoli da krenu u takav projekat.

Vučević je ocenio da je i čitavo naselje Liman dobilo novu sliku i postalo daleko lepše naselje, a Novi Sad, kao grad mesto koje će biti kulturni epicentar.

"Napravili smo najbolju moguću školu, epicentar kulture Grada, kupili smo najbolju opremu, sve ono što su škole tražile, a ne ono što je Grad hteo. Doveli smo i Stefana Milenkovića ovde da bi nam bio predavač, ali i magnet za ovu decu. Cilj ove škole je da najtalentovanija deca ostanu ovde, u Srbiji, da ne odlaze u Grac, Zagreb, Ljubljanu, Bukurešt ili negde drugde", naveo je Vučević.

Kako je rekao, cilj je i da Baletska i Muzička škola privuku decu iz drugih država, kako bi Novi Sad postao svojevrsni rasadnik za darovite đake iz oblasti muzike i baleta.

On je naveo da će grad nastaviti sa ulaganjima u kulturu i čitav obrazovni sistem, te da su slični projekti od neprocenjive važnosti za zadržavanje mladih i perspektivnih ljudi u Novom Sadu i Srbiji.

Direktorka Muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu Radmila Rakin Martinović kazala je da je kompletna škola prebačena iz Njegoševe ulice na Liman, te da je danas istorijski trenutak za njenu školu.

"Tek naša pokolenja shvate kada su ti ključni momenti. Nama je san postao java, a ovakvom zgradom može da se podiči malo institucija u svetu. Mi smo ovde primenili i istočne i zapadne modele i uskoro će naš princip rada postati prepoznatljiv svuda u svetu", navela je Martinović.

Prema njenim rečima, radiće se i na proširenju programa škole, a uz osnovnoškolški i srednjoškolski program, u rad će biti uvršteni i rad sa najmlađima, kao i sa starijim ljudima, a sve, kako je navela, u inat svima onima koji neprestano forsiraju kič i šund.

Da je novi objekat dveju škola nešto što će trajati minimum 100 narednih godina, te da će ova zgrada biti kulturni epicentar, saglasna je i direktorka Baletske škole Sanja Vučurević, koja je navela da je novi objekat opremljen potpuno novim instrumentima, pomagalima i audio-vizeulenom opremom.

"Ovo nisu samo novi zidovi, već je ovde sve novo, obe škole su dobile sve ono što smo tražile. Ovo vidim kao mesto kulture, sabirni centar za učenike iz regiona jer nam je namera da Novi Sad postane središte baletske umetnosti, da se ovde dešavaju festivali i takmičenja, kakve je Novi Sad imao pre svih loših dešavanja u prošlosti", navela je Vučurevićeva.

U novoj zgradi Muzičke i Baletske škole sa koncertnom dvoranom nastavu i programe slušaće preko 1.400 đaka, a svi oni više neće imati problema sa nedostatkom prostora, sa kojima su mnogobrojne generacije njihovih prethodnika mučile muku u ranijim objektima dveju škola u Njegoševoj i Jevrjeskoj ulici u Novom Sadu.

Srodne vesti