Najnovije vesti
Vesti Društvo
Najbolja torta Srbije

Najbolja torta Srbije

drustvo

Najbolju lešnik tortu, po pet porcija nacionalne zakuske i pohovanih pečuraka orli, pet bifteka 'monte karlo' i pet porcija palačinaka sa orasima, napravili su đaci Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda, verovali ili ne, za samo tri sata. Onda su sve to poslužili gostima na francuski način - sa belim rukavicama, sinhronizovanim pokretima - onako kako se to radi samo na prijemima u ambasadama. I uzeli zlatnu medalju.

Na Trećem republičkom takmičenju ugostiteljsko-turističkih škola Srbije, koje je održano pre nekoliko dana u Valjevu, osmočlani tim beogradske srednje Ugostiteljsko-turističke škole bio je najbolji u svim disciplinama. Đaci završnih godina školovanja iz 39 škola cele Srbije takmičili su se u predstavljanju jedne turističke ture, kuvanju, posluživanju, pravljenju torte...

- Svoje znanje i umeće pokazivali su turistički, kulinarski i ugostiteljski tehničari, kuvari, konobari, poslastičari. Sve je bilo bitno - izgled uniforme, higijena, ponašanje, znanje. Prvi dan svi takmičari radili su test iz gradiva koje se imali sve tri, odnosno četiri godine školovanja. Drugog dana đaci su morali i praktično da pokažu šta su sve naučili tokom školovanja - priča za 'Blic' nastavnica agencijskog i hotelijerskog poslovanja, ugostiteljske škole iz Beograda Svetlana Brstina.

Milena Cimbaljević, turistički tehničar, dobila je zlatnu medalju i veliki aplauz za svoju prezentaciju na engleskom jeziku. Ona je imala samo 30 minuta da predstavi sve istorijske, geografske, kulturne i turističke zanimljivosti Andrićevog venca, turističku turu Beograd-Kopanik-Beograd. Na kraju je na engleskom jeziku dala preporuku stranom turisti kako može najlepše da provede jedno posle podne u šetnji centrom Beograda.

- Nije bilo lako. Članovi žirija su mi sve vreme postavljali potpitanja da me zbune i da vide kako ću da se snađem - kaže Milena. Njena nastavnica engleskog Snežana Moretić-Mićić tvrdi da se Milena odlično snašla, da su svi bili oduševljeni njenim izlaganjem i dodaje da je žiri bio osvojen time što je svaku njenu priču pratila i prezentacija na video-bimu.

Budući kuvar Darko Bojičić pravio je drugog dana takmičenja natur-šniclu, a kulinarski tehničari Renata Ilić i Danilo Bućan ceo meni za samo tri sata.

- Po pet porcija nacionalne zakuske, pohovanih pečuraka orli, pet bifteka 'monte karlo', pet zelenih salata i palačinaka sa orasima - sve smo to napravili za tri sata. Mislila sam da je to previše vremena, ali mi je sve prošlo kao da je trajalo pet minuta. Ipak na kraju je sve ispalo super - priča Renata Ilić koja je, kako kažu njene kolege, imala najveću tremu.

Najbolju lešnik tortu napravila je Dragana Milijanović. Ona je bila najspretnija u pripremanju mase, krema, filovanju, paniranju i dekorisanju. Kaže da je tri sata sasvim dovoljno da se napravi dobra lešnik torta. Imala je tremu, koja je možda glavni krivac što je imala peh - ispekla se dok je pekla kore za tortu. Ali kad je čula da je pobedila, sve je postalo nevažno.

Zadatak Ljubice Stojadinović i Srđana Jazića bio je da postave sto za svečani ručak i da biftek 'monte karlo' posluže članovima žirija na francuski način - sa belim rukavicama, sinhronizovanim pokretima.

Francuski način posluživanja uobičajen je za diplomatske prijeme, objasnio nam je njihov nastavnik Dušan Komlenac.

- Tako smo dobro uvežbali da je jedan pogled bio dovoljan da nam svi pokreti budu usklađeni. Moraš da priđeš gostu sa leve strane i onda mu samo pružiš poslužavnik da se sam posluži 'forlegerom' - kašikom i viljuškom. I vino moraš da sipaš u isto vreme - opisuje Ljubica.

Kada su pobedili otišli su u klub da proslave.

- Bila je živa muzika i zgodna pevačica. Jeste da peva - strahota, ali smo se mi odlično proveli - kroz smeh priča konobar Darko Bojičić.