Izvor: punkufer.hr

Kada je francuski kralj Luj XIV predložio ideju o pravljenju tvrđave usred vode kod Biskajskog zaliva (deo Atlantskog okeana uz zapadnu obalu Evrope) njegovi savetnici su mislili da je ovaj Kralj Sunca konačno poludeo.

Kazali su mu da tako nešto nije moguće konstruisati i odvratili su ga od ideje.

Otprilike, 150 godina kasnije, Napoleon je zaključio da francuski kralj i nije bio tako nerazuman, a projekt "Fort Boyard" mogao je početi s pripremom.

Neobična tvrđava u obliku stadiona napravljena je između ostrva "Aix" i "Oléron", sa određenim ciljem - odbranom francuske obale od Engleza.

Izgradnja tvrđave započela je 1801. godine. Sizifov posao dočekao je lokalne radnike koji su morali postavljati temelje od kamenja.

A česte plime i oseke su otežavale građevinski posao. Šest godina uzaludnog truda je prošlo da bi se projekat obustavio.

Britanska mornarica je i nakon trideset godina Francuzima predstavljala opasnost, a snovi o tvrđavi se nisu gasili.

Nakon što je konačno sagrađena 1857. godine, tvrđava "Fort Boyard" je postala beskoristna.

U međuvremenu se topovska tehnologija znatno poboljšala, a tvrđava strateški više nije služila prvobitnoj ideji odbrane.

Osam miliona franaka, koje su "spiskali" za izgradnju tvrđave, nisu im se isplatile za ovaj projekat.

Foto: Shutterstock/trabantos

Zidovi tvrđave imali su 20 metara visine i 30 metara debljine.

Bez ikakve svrhe, osim što je nakratko poslužila kao vojni zatvor, masivna tvrđava brzo je propala.

1988. godine krenula je obnova tvrđave s namerom da se iskoristi za avanturističku igru pod nazivom "Fort Boyard" u kojoj učesnici moraju da reše fizički zahtevne izazove kako bi osvojili novčane nagrade.

Uz sami bok građevine, izgrađena je i potporna konstrukcija, nalik na naftnu platformu, kako bi poslužila za potrebe TV-emisija.

Emisija je počela da se prikazuje devedesetih i poslužila je kao osnov daljih ideja za poznatije avanturističke igre u kojima se učesnici moraju suočiti s ličnim strahovima ili preživeti na pustim ostrvima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.