Dostupni linkovi

Blinken: SAD nastavljaju diplomatske napore da izvuku civile


 Blinken na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je Pentagon objavio da je završeno povlačenje američkih trupa iz Avganistana.
Blinken na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je Pentagon objavio da je završeno povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će, iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) obustavile svoje diplomatsko prisustvo u Kabulu i prebacile osoblje u Dohu, SAD nastaviti sa neprestanim naporima da pomognu Amerikancima i Avganistancima sa američkim papirima da napuste Avganistan ako to žele.

"Držimo talibane za reč da su posvećeni da obezbede slobodan prolaz", rekao je Blinken 30. avgusta po lokalnom američkom vremenu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je Pentagon objavio da je završeno povlačenje američkih trupa sa aerodroma u Kabulu.

Blinken je povlačenje iz Avganistana nazvao "masovnim vojnim, diplomatskim i humanitarnim poduhvatom".

Blinken je rekao da se veruje da je manje od 200 Amerikanaca koji žele da odu ostalo u Avganistanu i da će SAD će nastaviti da pokušavaju da ih izvuku.

Kako je istakao, SAD će raditi sa susedima Avganistana kako bi osigurali njihov odlazak bilo kopnom, bilo čarter letom kada se aerodrom u Kabulu ponovo otvori.

Blinken je rekao i da će američka ambasada u Kabulu ostati zatvorena doglednoj budućnosti, a američke diplomate iz Kabula sada će imati novo sedište u glavnom gradu države Katar, Dohi.

Prema podacima koje je izneo Blinken, više od 123.000 ljudi bezbedno je odletelo iz Avganistana, uključujući 6.000 američkih državljana.

Saradnja SAD sa talibanima 'samo ako je u vitalnom nacionalnom interesu'

Sjedinjene Američke Države će sarađivati sa talibanskom vladom samo ako je to u "vitalnom nacionalnom interesu SAD", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je rekao da Vašington neće raditi sa talibanima "na osnovu poverenja ili vere", već na osnovu toga šta talibani rade kako bi ispunili ono na šta su se obavezali - da osiguraju izlazak civila iz Avganistana, da štite prava različitih grupa, uključujući žene, i da spreče terorističke grupe da steknu uporište u Avganistanu.

"Svaki legitimitet će morati da bude zaslužen", rekao je Blinken.

Pentagon je saopštio da su američke snage napustile Avganistan, čime je završen najduži rat Sjedinjenih Američkih Država. Kako je ranije saopšteno, nakon povlačenja američkih trupa SAD više neće biti odgovorne za aerodrom u Kabulu.

U 20 godina američkog prisustva u Avganistanu, više od 800.000 pripadnika američke vojske i 25.000 civila služilo je u toj zemlji.

U poslednje dve decenije ubijen je ukupno 2.461 američki vojnik i civil, a više od 20.000 je povređeno.

XS
SM
MD
LG