Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нишвилле пратило више од 100.000 посетилаца

rss

24.08.2021.

Нишвиле је пратило више од 100.000 посетилаца - изјавио је директор ове манифесртације Иван Благојевић. Главни програм је пратило 30.000, а пратеће бесплатне програме – више од 70.000 посетилаца. У препунимј нишким хотелима, 70 посто је било страних гостију. Захваљујући пуним хотелским капацитетима Нишвиле је кроз порезе и доприносе троструко вратио Граду Нишу уложени новац, а кроз ПДВ буџету републике Србије више него десетоструко од добијених средстава на конкурсима министарстава културе и туризма - каже Благојевић.

Нишвилле пратило више од 100.000 посетилаца

- Посебно сам задовољан што је настављена традиција дивних реакција публике која је испоштовала све извођаче и да није било ни једног инцидента током фестивала. На жалост, још једна традиција се је настављена, а то је да ниједан министар културе за протеклих 27 година својим присуством није испоштовао фестивал.

Недавно завршено издање Нишвила може се оценити као изузетно успешно чак и без навођења фразе “с обзиром на пандемију Ковида 19” - тако честог “правдања”  када је реч о сличним фестивалима широм света.

– Уз учешће еминентних уметника из УСА, Бразила, Аргентине, Јапана, Јамајке, Италије, Велике Британије, Норвешке, Аустрије, Пољске, Бугарске, Мађарске, Француске, Белгије, Холандије, Словеније, Северне Македоније – Нишвилле 2021 био је бар на нивоу издања одржаних пре пандемије, односно, до 2019. Године – каже дирецтор Нишвила Иван Благојевић и подсећа да су у главном програму наступили и Станлеy Јордан, Гипсy Кингс, Горан Бреговић, Стоне Ридерс, Трио Пер “Басс Викинг Матхисен – Нгуyен Ле и Гарy Хусбанд, Хорнy Функ Бротхерс & Хуберт Тубс, легендарни Филип Катхерине са својим триом, Танго Џез Qуартет и Омладинска Филхармонија Наисус, Оркестар Импресија са гостима Бојаном Стаменов и Александром Шандоровим…  као и више од сто младих састава из Европе и Србије испред којих је сигурно блистава каријера.

 Благојевић наглашава да се у генералном концепту фестивала када је реч о пратећим и уводним програмима није нимало одступило од некадашњих издања. 

- Осим 24 састава у главном програм, када је реч о музичким програмима одржан је уводни дводневни програм “Пријатељи Шабану” сап о четири групе по вечери. На Опен стаге-у је током четири дана наступило 16 бендова, на Welcome стаге-у 8 група, а на сцени код Нишвилле јазз музеја од 5. до 15. августа представило се 30 састава. Одржан је и традиционални програм Нишвиле џез театар у склопу којег је одиграно 15 представа, приказано 100 филмова у оквиру филмског програма “Нишвиле мови сумит” као и одлична Стрипорама. Такође током овог издања Нишвила одржано је прво окупљање младих музичара из Србије, Белгије и Француске у склопу пројекта “Рома Јаззинх Еуропе” подржаног од стране ЕУ програма “Креативна Европа”. Двадесетчетворо младих музичара ромске али неромских националностуи – наступили су прво у склопу програма “пријатељи Шабану”, као и у четворосатном програм на Мусеум бини претпоследњег дана фестивала.

Иван Благојевић каже да је посета забележила пад искључиво код бесплатних програма а узрок је искључиво страх од заражавања короном у шеталишној зони Тврђаве -  али опет не као што су неки прогнозирали.

- У потпуности смо испоштовали мере заштите од Ковида-19 односно заједнички протокол “Сафе Евентс Сербиа” који су Кризном штабу предложиле најзначајније летње манифестације у земљи: контрола потврда о вакцинисању другом дозом, или доказа да су неки посетиоци прележали вирус, мерење температуре на улазима, а они који нису имали ништа од тога на пунктовима Лабораторије “Аqуалаб” са којом смо имали одличну сарадњу – могло се обавити рапид антиген тестирање које је посетиоце коштало свега 300 динара. По извештајима “Аqуалаба” који је одлично бавио тестирања, на главним фестивалским улазима ниједан посетилац Нишвилла није био позитиван.

- Када је реч о тестирању учесника, наставља директор Нишвила, велику олакшицу у овој компликованој ситуацији имали смо кроз процедуре уласка у Србију из пословнијх разлога преко Привредне коморе Србије. Наиме, скоро сви уметници из иностранства (осим оних из Бугарске, Албаније и Северне Македоније) морали би без ове процедуре да пре уласка у Србију ураде ПЦР тестове, јер Србија, по принциопу реципроцетета признавања вакцинисања, не признаје потврде о вакцинисању из већине европских земаља. Осим што је ПЦР тестирање много скупље, а то би требало да рефундира организатор, односно у овом случају Нишвилле – многи музичари који су на турнејама,  физички не би стигли да се тестирају и добију резултате пре доласка у Ниш. Међу њима су били и рецимо музичари из Мађарске, Словеније, Хрватске  чије потврде о вакцинацији Србија признаје – али они нису били вакцинисани у својим земљама већ на пример у Холандији, Аустрији или Великој Британији. По процедури уласка у Србију из пословних разлога инострани уметници, односно музичари, глумци, стрип цртачи… могли су после попуњавања онлине формулара на сајту Привредне коморе да уђу у Србију само уз мејл којим је њихова пријава потврђена, а онда смо им ми организовали тестирање у “Аqуалабу” и били обавезни да резултате тестирања за сваког учесника пошаљемо Привредној комори у року од 24 сата од уласка у Србију. Наглашавамо, каже Благојевић одличну сарадњу са комплетним Иноцовид тимом Привредне коморе који је обрађивао наше пријаве и којем се још једном захваљујемо на предусретљивости и љубазности у свакодневним комуникацијама. С њихове стране су, након наше захвалнице, стигле и похвале на рачун Нишвилле тима јер смо испоштовали компелтну процедуре и рокове – уз констатацију да им је веома драго што су у свом домену задужења помогли тако значајној манифестацији као што је Нишвиле.

Од скоро 100 уметника који су ушли по овој процедури – ни један тест није био позитиван, а не рачунајући публику, директно преко Нишвила урађено је још око педесетак тестова хостова који су сачекивали групе на аеродрому Софија, волонтера, као и музичара којима је то било потребно да би се вратили у своје земље. 


# Нишвил фестивал
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима