Četvrtak, 28.08.2008.

19:33

Grčka ratifikovala Južni tok

Nadležni komitet grčkog parlamenta ratifikovao je sporazum sa Rusijom o izgradnji i eksploataciji kraka gasovoda Južni tok.

Izvor: Tanjug

Default images

Poslanici vladajuće partije Nova demokratija, glavne opozicione partije PASOK, kao i poslanici Narodnog pravoslavnog okupljanja glasali su za ovaj sporazum, a poslanici Radikalne koalicije levice protiv, javila je grčka novinska agencija ANA. Gasovodom Južni tok treba da ide ruski prirodni gas za Evropu od Novorosijska, prolazeći ispod Crnog mora do Bugarske i Grčke.

Grčka je ovaj sporazum, potpisan aprila 2008, nazvala istorijskim, a ministar za razvoj Hristos Folias je rekao da je rok ispoštovan i da će gasovod biti završen do 2014.

Folias je naglasio da ovaj projekat nije u sukobu sa drugim gasovodima, već da će Južni tok dobro doći jer potražnja gasa u Grčkoj i Evropskoj uniji stalno raste.

Zajednički projekat "Gasproma" i italijanskog petrohemijskog koncerna ENI, gasovod Južni tok je predviđen za isporuke ruskog i, moguće, centralnoazijskog gasa Evropi.

Ukupni kapacitet ovog gasovoda, čiji su troškovi izgradnje procenjeni na više od 10 milijardi dolara, biće 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ruski "Gasprom" planira da do kraja ove godine završi markentiška istraživanja i studiju o tehničko-ekonomskoj opravdanosti projekta, s tim što bi prve isporuke gasa krenule 2013. godine.

Podvodni deo gasovoda od kompresorske stanice na ruskoj obali Crnog mora, nedaleko od naselja Arhipo-Osipovka, do bugarskog Burgasa biće dug 900 kilometara, s tim što će maksimalna dubina na kojoj će se gasovod postaviti biti 2.000 metara.

Kopneni deo gasovoda se, prema projektu, sastoji od dva kraka, s tim sto će jedan voditi na jugozapadm preko Bugarske i Grčke i dalje ispod Jadranskog mora u Italiju (Brindizi), dok će se drugi pružati na sever do Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: