Dostupni linkovi

Vlada Kosova usvojila nove mere protiv korona virusa


Klinika za infektivne bolesti u Prištini
Klinika za infektivne bolesti u Prištini

Vlada Kosova je u četvrtak usvojila nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa, prema kojima će biti obavezna potvrda o vakcinaciji za ulazak u noćne klubove, diskoteke, kao i za organizovanje svadbi i drugih porodičnih proslava sa preko 100 ljudi.

Ova mera će biti na snazi od 20. avgusta do 10. septembra.

Ukoliko neko nema potvrdu o vakcinaciji protiv korona virusa, biće neophodno da priloži negativan test na COVID-19.

Takođe, dokaz o vakcinaciji moraju imati i osobe koje tokom posla imaju kontakt sa ljudima, dok će komapnije biti u obavezi da odrede lice koje će to proveravati.

Predviđa se i obavezno nošenje maske, koja pokriva nos i usta, osim u slučajevima kada neka osoba hoda sama ulicom na otvorenom, dok konzumira hrana ili piće, te dok upravlja vozilom ili vežba.

Ugostiteljski objekti će moći da rade sa 50 odsto kapaciteta u zatvorenim prostorijama i sa 70 odsto kapaciteta na otvorenom.

Takođe, na sednici Vlade Kosova je odobren zahtev da se izdvoji 80 000 evra za angažovanje dodatnih 50 medicinskih sestara koje će raditi na vakcinaciji građana korona virusa.

Ministar zdravlja Arben Vitia je poručio da je u poslednja dva dana povećano interesovanje za imunizaciju, napominjući da je u sredu vakcinisano. oko 18 000 ljudi a u četvrtak oko 19 000.

XS
SM
MD
LG