Si-En-En otpustio troje zaposlenih jer su nevakcinisani došli na posao 1FOto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Američka mreža Si-En-En otpustila je troje zaposlenih zato što su nevakcinisani protiv kovida 19 došli na posao, izvestili su američki mediji.

Kako se navodi, ovo je jedan od prvih primera otkaza iz američke firme zbog kršenja obaveze vakcinacije.

U SAD je zakonom dozvoljeno da firme zahtevaju od zaposlenih da se vakcinišu, podseća Bi-Bi-Si.

Mnoge velike firme, uključujući Fejsbuk i Gugl, su saopštile da će tražiti od zaposlenih da se vakcinišu kada se u sledećih nekoliko meseci budu u potpunosti vratili da rade u kancelarijama.

Šef Si-En-En-a Džef Zaker je u internom dokumentu koji je poslao u četvrtak, a u koji je nekoliko američkih medija imalo uvid naveo da je vakcinacija obavezna  za sve koji rade sa ostalim zaposlenima i koji dolaze u kancelarije.

„Da budem potpuno jasan – imamo politiku nulte tolerancije kada je reč o ovom pitanju“, rekao je Zaker.

Američka vlada je saopštila u maju da je legalno da poslodavci zahtevaju od zaposlenih koji dolaze na radna mesta da se vakcinišu protiv kovida 19.

Velike američke vazduhoplovne kompanije Delta erlajns i Junajted erlajns zahtevaju od novih zaposlenih da pokažu dokaz o vakcinaciji dok investiciona banka Goldman saks traži od zaposlenih da kažu da li su vakcinisani ili ne mada izričito ne zahteva od njih da se vakcinišu.

Predsednik SAD Džozef Bajden je naredio da dva miliona službenika zaposlenih u federalnim institucijama pokažu dokaz o vakcinaciji ili će u suprotnom biti u obavezi da se testiraju i nose maske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari