Zurab Datunašvili: Zrenjaninac iz Gruzije 1Foto: EPA-EFE/ RITCHIE B. TONGO

Srpski rvač Zurab Datunašvili osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u rvanju grčko-rimskim.

Momak živopisne sportske biografije tako je ostvario najveći uspeh u karijeri, ali pod zastavom zemlje u kojoj nije rođen i za koju je, spletom neobičnih okolnosti, počeo da nastupa tek kad je napunio 28 godina.

Rvanjem je počeo da se bavi u rodnom Tbilisiju u Gruziji i posle uspeha na internacionalnim takmičenjima u mlađim kategorijama postao je reprezentativac te zemlje, koja ima dugu i uspešnu tradiciju u ovom sportu.

Bio je učesnik Olimpijskih igara u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine, ali nije uspevao da prođe dalje od četvrtfinala.

Da li je to sudbina, il ko zna šta li je, poslednju medalju kao reprezentativac Gruzije, i to zlatnu, osvojio je na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

I kad se činilo da je pred njim put ka samom svetskom vrhu, 2018. godine Datunašvili se posvađao sa predsednikom gruzijskog Rvačkog saveza.

Ovaj nesporazum se vremenom zaoštravao i naredne godine verbalni sukob prerastao je u fizički obračun na nacionalnom šampionatu te zemlje. Posle borbe u kojoj je bio nezadovoljan suđenjem Zurab je seo na strunjaču i odbio da napusti borilište.

U dvorani je nastao haos, opštu tuču iskoristio je prvi čovek gruzijskog rvanja da Datunašviliju šipkom razbije glavu, nakon čega je naš budući zemljak obliven krvlju završio u bolnici.

Odmah potom za pomoć se obratio Mihailu Kadžaji, takođe Gruzijcu, koji je kao član srpske reprezentacije učešće na Igrama u Tokiju završio u prvom kolu.

– Morao sam da napustim Gruziju zato što bi mi bilo onemogućeno da se takmičim. Rekao sam Kadžaji za tu odluku i on mi je predložio da dođem u Srbiju. To sam i učinio uz pomoć predsednika Rvačkog saveza Željka Trajkovića. Osećam da sam dobrodošao u Srbiji i velika mi je čast da se takmičim pod zastavom moje nove domovine – objasnio je Datunašvili.

Na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Varšavi, prvom velikom takmičenju u trikou sa srpskim grbom, Datunašvili je osvojio zlatnu medalju. Posle borbe za bronzu u Tokiju rekao da je izabrao srpsko ime Zoran Datunašvilić, podigao pesnicu i uzviknuo „Živela Srbija!“.

Zurab i još dvojica srpskih rvača, Mihail Kadžaja i Mate Nemeš, svečano su ispraćeni na Olimpijske igre iz Zrenjanina, grada u kojem žive i u kojem se takmiče za Rvački klub Proleter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari