');
Blic Biznis Vesti

Jedan grad u Srbiji UPRAVO OBARA sve rekorde po prodaji stanova i po rastu cena: Mrtva trka sa Beogradom!

Kada je u februaru ove godine objavljeno da Beograd više ne drži prvo mesto po prodaji stanova, malo ko je mogao verovati da ga je s trona svrgnuo Kragujevac. Novi podaci govore da je prestonica još dalje odmakla od prvog mesta, i da je Niš sada ubedljivo na vrhu kada se govori po rastu obima prodaje, ali i po rastu cene kvadrata.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
stanovi-prodaja-foto-shutterstock-e1551795542642 Foto: Shutterstock / RAS Srbija
stanovi-prodaja-foto-shutterstock-e1551795542642

Najnoviji izveštaj RGZ praktično pokazuje da je najveći rast broja kupoprodajnih ugovora upravo bio u ovom gradu koji ima oko 400.000 stanovnika. Kako se navodi, u drugom kvartalu ove godine u Nišu je prodato tačno 104,6 odsto više stanova nego u prvom kvartalu. U Beogradu i Kragujevcu rast je istovremeno iznosio 90 odsto, a u Novom Sadu 81 procenat.

Istina, i u prethodnim izveštajima RGZ, i Kragujevac i Niš prikazivali su pravi bum u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Za neke je to bio neočekivan, za druge pak očekivan trend, a argumenti "za" bili su sledеći: I Kragujevac i NIš u poslednjih nekoliko godina postali su gradovi sa sve više fabrika, samim tim i gradovi sa više stabilnih primanja, boljom infrastrukturom...

Foto: shutterstock

- A, kad imate posao, vi nemate potrebu da idete dalje i da se selite za platom. Isto tako kad imate posao, prijavu i zaradu drugačije vas gledaju u banci kada treba da vam daju kredit. A, danas su stambeni krediti povoljnji nego ikad, kamate idu i ispod tri odsto godišnje - kaže nam N. J. koji ozbiljno razmišlja o kupovini stana u Nišu.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da se tržište nekretnina ne smiruje, kao i da ne treba sporiti njegovu i više nego aktivnost po pojedinim gradovima u Srbiji.

- Enormna je tražnja za stanovima i placevima, a to gura i cene i svemu kumuje privreda. Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje, a slično je i u Nišu. Tu je naravno i infrastruktura što sve zajedno stvara bolje uslove za život - kaže naš sagovornik.

Pročitajte još

Samo za poslednjih pola godine kvadrat je u pojedinim delovima Niša poskupeo za više od 40 odsto, što je rekord u Srbiji. U Bulevaru Nemanjića su cene oborile sve rekorde. Neverovatnih 41,14 odsto rast vrednosti nekretnina, znači da se u januaru kvadrat plaćao 924 evra, dok je krajem drugog kvarala on vredeo 1.300 evra.

Na Durlanu je vrednost kvadrata rasla za 22,91 odsto i tamo se kvadrat u junu popeo na 949 evra.

Na Paliluli u Nišu je cena kvadrata rasla za 17,3 odsto, a u Panteleju, koji je zabeležio u ovom gradu najmanju stopu rasta u prethodnih 6 meseci, vrednost je rasla za čak 12,3 odsto.