Jovana Preković (©Reuters)
Jovana Preković (©Reuters)

Bravo, Jovana! Naša karatistkinja obezbedila plasman u polufinale i medalju

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.08.21. | 07:42

Sa prvog mesta među četiri najbolje

Jovana Preković u 13.05 boriće se sa Turkinjom Merve Koban za finale. Aranđelovčanka je u poslednjem meču grupne faze dobila Egipćanku Đanu Lotfi, jer je jukom osvojila poslednji poen u borbi - 1:1.

Kao i u ostalim borilačkim sportovima, i u karateu se samim ulaskom u polufinale osvaja medalja, pošto se dele dve bronzane. Dakle, Jovana Preković ima bronzu u džepu, ali neće se zadovoljiti odličjem "tamnijeg" sjaja. Prvi favorit na turniru u Tokiju ide po zlato, a na tom putu joj stoji Merve Koban, dok će se u drugom polufinalu boriti Đana Lotfi i Šaojin Jin.

Izabrane vesti

Tri od tri! Jovana Preković napašće medalju u Tokiju. Velika uzdanica Srbije na Olimpijskim igrama demonstrirala je klasu u trećoj borbi, pokazala je zašto joj svi daju ogromne šanse da se okiti odličjem, čak i onim najsjajnijim. Medalja je obezbeđena, sada napada zlato.

Pala je Marokanka, pala je Peruanka, pala je i Ukrajinka. Jovana Preković je u dramatičnom meču treće runde grupne faze izašla kao pobednica iz duela sa Anitom Seroginom - 6:4.

U nekoliko situacija video čelendžom se određivalo da li će biti priznati poeni. Jovana je povela jukom, uvećala je vođstvo na 3:0 vazarijem, ali je Ukrajinka uspela da se vrati i preokrene rezultat. Ponovo je Jovana bila saterana u ćošak, baš kao i u prvoj borbi. A, tada je najbolja. Ipon za novi preokret i pobedu.

Nije slučajno AP u projekcijama stavio Jovanu Preković za prvog favorita za zlatnu medalju. Posle trijumfa na startu protiv marokanske karatistkinje Sadini Bitsam, Jovana Preković je ostvarila i drugu pobedu u grupnoj fazi. Jukom na isteku prvog minuta borbe Jovana Preković je protiv Peruanke Aleksandre Grande došla do prvog i jedinog boda - 1:0.

Iako su Aranđelovčanki ovo prve Olimpijske igre, to je nimalo nije sputalo na početku turnira. Naprotiv, odiše sigurnošću. U kategoriji do 61 kilograma Jovana Preković je u karateu ono što je Novak Đoković u svetu tenisa. Nemilosrdna je prema rivalkama.

Osetila je to na svojoj koži i Aleksandra Grande, kojoj je ovo bio drugi poraz u grupnoj fazi.

Otvorila je Jovana Preković Olimpijske igre u Tokiju na najbolji mogući način. Srpka karatistkinja je u prvom kolu grupne faze bila bolja od Marokanke Sadini Bitsam. Preokrenula je Jovana Preković rezultat na nekoliko sekundi do kraja, iponom je osvojila tri boda i upisala pobedu - 3:1.

Samouvereno je Jovana delovala otkada je kročila na tatami, što i ne čudi jer je u Tokiju 2018. godine osvojila treće mesto na turniru Premijer lige u ovoj dvorani, koja je izgrađena pre 60 godina za potrebe prvih Olimpijskih igara koje su se održavale u japanskoj prestonici.

Odlično se kretala naša velika nada za još jednu medalju, vešto je izbegavala sve pokušaje Marokanke da dođe do poena. Bila je agresivnija, ali se dugo rezultat nije menjao. Roksanda Atanasov, trener Jovane Preković, zatražila je od sudija pregledanje snimka negde na polovini borbe, ali poena po mišljenju sudija nije bilo.

Rezultat se nije menjao sve do 17 sekundi do kraja, kada je Sadini Bitsam osvojila prvi poen jukom. Primorana je Jovana Preković da bude još agresivnija, da krene na sve ili ništa. Nije Jovana gubila glavu iako se meč bližio kraju. Ostala je smirena, čekala je pravi trenutak za napad i mavaši gerijem došla je do ipona. U prvoj od četiri borbe, koliko svaku takmičarku očekuje u grupnoj fazi, Jovana je bila uspešna.

GRUPA B

Aleksandra Grande (Peru) - Anita Serogina (Ukrajina) 1:6

Jovana Preković - Sadini Bitsam (Maroko) 3:1

Đana Lotfi (Egipat) - Aleksandra Grande (Peru) 2:0

Sadini Bitsam (Maroko) - Anita Serogina (Ukrajina) 1:1

Jovana Preković - Aleksandra Grande (Peru) 1:0

Đana Lotfi (Egipat) - Anita Serogina (Ukrajina) 2:1

Sadini Bitsam (Maroko) - Đana Lotfi (Egipat) 0:5

Jovana Preković - Anita Serogina (Ukrajina) 6:4

Aleksandra Grande (Peru) - Sadini Bitsam (Maroko) 3:1

Jovana Preković - Đana Lotfi (Egipat) 1:1


tagovi

jovana prekovićOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara