Dostupni linkovi

Supruzi Navaljnog omogućeno da provede sa njim tri dana u zatvoru


Aleksej Navaljni tokom davanja iskaza sudu video linkom iz zatvora
Aleksej Navaljni tokom davanja iskaza sudu video linkom iz zatvora

Supruga zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog posetila ga u ruskom zatvoru "na dugom randevuu", napisao je Navaljni 5. avgusta na društvenim mrežama.

Navaljni, koji je već pet meseci u zatvoru u gradu Pokrov, oko 100 kilometara istočno od Moskve, objavio je fotografiju na Instagramu na kojoj se vidi kako se smeje dok su on i njegova supruga Julija zagrljeni.

Navaljni je naveo da je sa suprugom "rekonstruisao večeru u dači", dodajući da je bio "potpuno srećan, gledajući u šerpu sa kiselim boršom ... i tiganj sa prženim krompirom". Julija Navalnaja, koja je ostala tri dana, napisala je na Instagramu da se njen muž, koji je u aprilu 24 dana štrajkovao glađu, pojavio mršav, preplanuo i nasmejan kada su ga izveli.

Ona je dodala da je unela u zatvor sve što joj je muž rekao da mu nedostaje, kao što je boršč i trešnje i opisala pripreme za sastanak.

„Čuvari su pažljivo pregledaju boršč u potrazi za telefonom, isekli nasumično hamburger tragajući za heroinom, i omirisali sva pića u potrazi za alkoholom, a zatim vas svuku i pretraže“, rekla je Julija.

Opisala je prostorije za porodične sastanke u zatvoru, "nalik vrlo pristojnom hotelu sa 2 zvezdice", sa nekoliko soba i kuhinjom sa slikama na zidovima.

Par je proveo "tri sretna dana" bez staklenih zidova ili rešetki, navodi se u postu sa slikom Julije koja pozira ispred zatvora.

Zatvorenici u ruskim zatvorima imaju određena prava na porodične posete, ali na zatvorskim vlastima je da li će odobriti posebne zahteve.

Zatvorske vlasti u Vladimirskoj oblasti u kojoj se nalazi zatvor u kome je Navaljni nisu odmah odgovorile na zahtev Rojtersa za komentar.

Ruske vlasti su blokirale prošle sedmice pristup veb stranici Navaljnog, zajedno sa veb stranicama 48 drugih pojedinaca i organizacija povezanih s njim, u poslednjem poglavlju dugotrajnog obračuna sa najistaknutijim domaćim protivnikom predsednika Vladimira Putina.

On služi dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja pravila uslovne kazne u slučaju pronevere za koju kaže da je izmišljena.

On je uhapšen u januaru po povratku iz Nemačke, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom u avgustu prošle godine za koje okrivljuje Kremlj, što ruski zvaničnici negiraju.

XS
SM
MD
LG