Slavlje Srpkinja pre pet godina u Riju (©Reuters)
Slavlje Srpkinja pre pet godina u Riju (©Reuters)

Rio kao zamajac, Tokio kao kruna srpskog sna - neka se ponovi 18. avgust 2016.

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.08.21. | 00:35

Sudar titana u borbi za finale. Odbojkašice Srbije i SAD-a u petak (06.00) igraju prvi polufinalni meč na Olimpijskim igrama u Tokiju. Naša selekcija sa šest igračica iz Brazila pre pet godina, selektor Kirč Kiralji poveo četiri

Odbojkašice Srbije su ponos i dika nacije poslednjih godina. Razmazile su nas izabranice Zorana Terzića zlatnim odličjima na velikim takmičenjima. Ova generacija ima šansu da objedini sve tri najvažnije krune u ženskoj odbojci. Dvostruke uzastopne evropske šampionke, prvak sveta iz Jokohame, olimpijske vicešampionke iz Rija pre pet godina, deli još dve pobede do ispisivanja istorije, do triple-krune, do objedinjenog trona.

Na putu Srpkinjama do finala stoje Amerikanke, dominantna selekcija u prethodna tri izdanja Lige nacija. Za razliku od naše selekcije koja je poslala drugi tim u Rimini, odbojkašice SAD su stigle u najjačem sastavu ove godine u gradu na obalama Jadranskomg mora i ostale jedini osvajač takmičenje pod pokroviteljstvom FIVB-a. U finalu su pale Brazilke posle četiri seta.

Izabrane vesti

06.00: (1,90) Srbija – SAD (1,80)

Polufinalni duel u petak (06.00) biće repriza iz Rija pre pet godina. Tada je generacija Maje Ognjenović, Tijane Bošković, Brankice Mihajlovć i Silvije Popović odigrala jednu od najboljih i najdramatičnijih mečeva u novijoj istoriji ženske odbojke. Tog 18. avgusta 2016. godine pala su Amerikanke posle dva sata paklene odbojke i pet setova. U poenima je bilo 101:101. U petom setu, naše devojke su dobile sa 15:13 i stigle do finala gde su, nažalost, poražene od Kine posle četri seta iako smo poveli sa 1:0.

Te Olimpijske igre u Rio de Žaneiru su bile zamajac za ovu generaciju koja je posle toga osvojila dva zlata na Evropskom prvenstvu i najsjajnije odličje na Svetskom prvenstvu u Jokohami kada je pala Italija, takođe posle pet setova. Bilo je to prvo zlato za Srbiju, a nadamo se da ćemo u nedelju, poslednjem dana Olimpijskih igara da igramo za istorijsku titulu i u Tokiju.

Vodila je tada Srbija sa 2:1 u setovima, ali usledio je pad u četvrtom periodu igre. Amerikanke su na krilima Rejčel Adams i Džordan Larson izjednačile na 2:2 u setovima. Četa Zorana Terzića je bila u nokdaunu u petom setu. SAD su vodile sa 11:8, bile su na pragu finala, ali je onda na servis došla Milena Rašić kod rezultata 9:11. Preokrenula je Srbija na 13:12, došla do prve meč lopte, a onda usledila kontra i neuhvatljiva bomba Tijane Bošković, za erupciju slavlja i ekstazu devojaka i stručnog štaba naše reprezentacije.

Amerikanke su imale veći broj osvojenih poena – 50, naspram 48 naše selekcije. SAD su imale i jedan blok više – 17:16. Srbija je bolje servirala, imala je osam asova, a rival samo dva.

U odnosu na tim iz Rija, pet godina kasnije, Srbija ima šest srebrnih s prošlih Olimpijskih igara – Maju Ognjenović na poziciji tehničara, Tijanu Bošković kao korektora, Milenu Rašić kao srednjeg blokera, Brankicu Mihajlović i Bianku Bušu na prijemu servisa i Silviju Popović, dugogodišnjeg libera naše selekcije. U odnosu na Rio, jedino je u drugom planu Brankica Mihajlović koja je imala dosta problema s povredama i bilo je neizvesno da li će uopšte da učestvuje na Igrama u Tokiju. Mihajlovićeva je u tom polufinalu odigrala jednu od najboljih partija u dresu Srbije. Imala je čak 22 poena, dva više od korektorke Tijane Bošković.

Tijana Bošković je bombom osvojila poslednji poen u polufinalu u Riju 2016. godine (©Reuters)Tijana Bošković je bombom osvojila poslednji poen u polufinalu u Riju 2016. godine (©Reuters)

Ognjenovićeva, Boškovićeva, Rašićeva i Buša su u prvoj postavi i pet godina kasnije u Riju, kao i libero Silvija Popović. Na prošlim Olimpijskim igrama srednji blokeri bile su, osim Rašićeve, Jovana Stevanović i Stefana Veljković, nekadašnje odbojkašice Crvene zvezde. Stevanovićeva nije više u planovima Zorana Terzića, dok je Veljkovićeva napravila dugu pauzu zbog najlepšeg povoda - Srećko Lisinac i ona su postali roditelji. Mesto u najboljoj postavi na poziciji srednjeg blokera u Tokiju izborila je Mina Popović. Osim standardne Bianke Buše, šansu na prijemu servisa dobila je Bojana Milenković, dok s klupe priliku traže Jelena Blagojević i Brankica Mihajlović.

14.00: (1,05) Brazil - Južna Koreja (7,70)

U odnosu na Tokio nema više u selekciji Jelene Nikolić, Jovane Brakočević, Tijane Malešević i Bojane Drče. Debitanti na Olimpijskim igrama su Ana Bjelica, Slađana Mirković, Bojana Milenković, Jelena Blagojević, Mina Popović i Maja Aleksić.

Dok kod Srbije ima šest odbojkašica koje su igrale polufinale Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, u selekciji Karča Kiraljija su četiri– Džordan Larson, Kimberli Hil, Kelsi Robinson i Foluke Akinradevo. Nema najboljih iz Rija, Rejčel Adams i Karste Lav, ali tu je iskusna Džordan Larson, nekadašnji kapiten turskog giganta Ezačibašija.

Protiv Dominikanske Republike u četvrtfinalu u startnoj postavi su bile primač servisa Džordan Larson i srednji bloker Foluke Akinradevo koje su bile nosioci igre i pre pet godina u Tokiju. Kimberli Hil i Kelsi Robinson su u drugom planu na ovim Olimpijskim igrama.

POLUFINALE OLIMPIJSKIH IGARA 2016. GODINE

SRBIJA – SAD 3:2 (20:25, 25:17, 25:21, 16:25, 15:13)

SRBIJA: Mihajlović 22, Bošković 20, Rašić 18, Stevanović 6, Ognjenović 4, Malešević 1, Veljković 1, Buša, Brakočević, Drča, Nikolić, Popović (l)

SAD: Adams 14, Lou 13, Larson 12, Akinradeva 8, Robinson 8, Marfi 7, Harmoto Ditcen 5, Hil 2, Glas, Benvart K. Tompson, Lojd

POLUFINALE OLIMPIJSKIH IGARA 2021. GODINE

SRBIJA – SAD (06.00)

SRBIJA: Buša, M. Popović, Mirković, Mihajlović, Ognjenović, Bjelica, Aleksić, Rašić, S. Popović, Bošković, Milenković, Blagojević

SAD: Henkok, Polter, Vong Orantis, Larson, Druz, Tompson, Barč-Hekli, Hil, Akinradevo, Vašington, Robinson, Ogbogu

OLIMPIJSKE IGRE, ODBOJKAŠICE – POLUFINALE

Petak

06.00: (1,90) Srbija – SAD (1,80)

14.00: (1,05) Brazil - Južna Koreja (7,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbijetokio 2020Olimpijske igre 2020Zoran TerzićTijana BoškovićMaja OgnjenovićBrankica Mihajlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara