Uhapšen jer nije hteo da stavi masku, a onda završio i u psihijatrijskoj bolnici; "Neću da budem rob"

Benjamin Glin. 39-godišnji Britanac uhapšen je u Singapuru jer prilikom vožnje podzemnom železnicom nije hteo da stavi masku na lice.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 05.08.2021.

20:38

Uhapšen jer nije hteo da stavi masku, a onda završio i u psihijatrijskoj bolnici;
Deposit/rook76

Pritvoren je u psihijatrijsku bolnicu nakon što je sudski proces koji se vodi protiv njega okarakterisao kao "odvratan", piše "The Telegraph", a prenosi "Jutarnji list".

Suđenje Glinu počelo je u četvrtak, a on je tom prilikom rekao da se nikada neće izjasniti kao kriv ili nevin.

"Odbijam da budem rob", rekao je na opšte oduševljenje protivnika nošenja zaštitnih maski koje su njegovo pojavljivanje pred sudom pratili iz galerije za javnost.

"Mislim da je ludo što mi se uopštee sudi za nenošenje zaštitne maske" dodao je Glin, inače otac dvoje dece iz Jorkširea u Engleskoj.

Glin je zbog nenošenja maske uhapšen 7. jula 2021. godine. Tada mu je omogućeno da se brani sa slobode ako uplati kauciju od 2.700 funti, ali ona mu je ukinuta 19. jula. Glina se dodatno tereti za prekršaj nenošenja zaštitne maske prilikom pojavljivanja na sudu u julu.

Zamenik javnog tužioca Timoteus Koh zatražio je od suda da se Glin pošalje na psihijatrijsko veštačenje nakon što je njegova porodica rekla da se "značajno promenio" otkad je počela pandemija.

"Ponašanje optuženog u sudu govori za sebe", rekao je Koh.

"Moj je um kristalno čist. Potpuno sam budan. Prosvećen sam", odgovorio mu je Glin povišenim tonom.

Britanac je tokom suđenja tvrdio da "vlada" sobom te da ga se optužbe na njegov račun "ne tiču".

Glin u Singapuru boravi od 2017. godine, a zaposlen je u jednoj britanskoj firmi koja tamo ima filijalu.

Britanac je, inače, snimljen kako krši naredbu singapurskih vlasti o nošenju maski, a policija ga je locirala, identifikovala i prebacila u pritvor nakon što je snimak na kojoj se može videti bez maske postao viralna senzacija.

Glin je rekao da se njegova porodica u međuvremenu bez njega vratila u engleski grad Lids.

"I ovako i onako želim napustiti (Singapur), pustite me da odem", rekao je Glin.

Glin sve do nedavno nije imao advokata, a u četvrtak je na sudu konstatovao da mu pravne savete daje Abdul Rašid Abdul Rahman, osoba koja je prvobitno bila zadužena za obradu njegove odštete.

Sud je, međutim, Rahmanu zabranio da Glinu daje pravne savete jer ne poseduje adekvatne kvalifikacije.

Sud je odlučio da se Glina zadrži na promatranju u Institutu za mentalno zdravlje u Singapuru do nastavka suđenja 19. avgusta.

Dok ga je policija odvodila iz sudnice, Glin je urlao da ga je policija lovila poput "čopora životinja" te da ova odluka "nije pravda".

Glin se tereti za uznemiravanje u dva navrata, remećenje javnog reda i mira te nenošenje maske izvan zgrade suda.

U slučaju da se proglasi krivim za uznemiravanje, preti mu maksimalna zatvorska kazna od godinu dana i maksimalna novčana kazna od 2.600 funti. Ako se utvrdi da je kriv za kršenje mera za suzbijanje širenja kovida 19, može se kazniti zatvorskom kaznom od šest meseci i novčanom kaznom od 5.300 funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: