Vesti

0

Na Kosovu devet aktivnih požara, najgora situacija na Prokletijama u blizini sela Štupek

Autor: IG

Izvor: Beta

Na Kosovu devet aktivnih požara, najgora situacija na Prokletijama u blizini sela Štupek

Izvor: Beta/AP/Emre Tazegul

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AVS) Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je danas da je trenutno na Kosovu aktivno devet požara, od kojih je najteža situacija sa požarom na Prokletijama, u blizini sela Štupelj, na teritoriji opštine Peć.

U saopštenju se precizira da se broj požara na celoj teritoriji Kosova smanjuje, dok "ozbiljna pretnja i dalje ostaje požar koji je izbio 29. jula u Nacionalnom parku Prokletije, lokacija Štupelj, gde se interveniše bez prekida, ali su vremenski uslovi i izrazito neprikladan teren otežali i ne retko onemogućili reagovanje sa zemlje".

"Kao rezultat toga, AVS u koordinaciji sa Operativnim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila je vazdušnu podršku od KFOR -a i kao rezultat ove saradnje stavljena su na raspolaganje za podršku iz vazduha dva helikoptera, sa mogućnošću da se obezbedi i treći helikopter", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog jakog vetra situacija se pogoršava, jer se onemogućava intervencija sa zemlje.

U drugim regionima Kosova situacija je relativno stabilna zahvaljujući angažovanju profesionalnih vatrogasnih i spasilačkih jedinica, kapacitetu i podršci Bezbednosnih snaga Kosova, policije, i KFOR-a iz vazduha.

Tokom proteklih sedam dana na Kosovu je registrovano više od 473 požara.

Osim požara na Prokletijama, trenutno su aktivni požari i u opštinama Suva Reka i Prizren.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR