Zanimljivosti

I olimpijsko zlato ima cijenu

I olimpijsko zlato ima cijenu
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | I olimpijsko zlato ima cijenu

U Japanu se do 8. avgusta održavaju Olimpijske igre "Tokio 2020" te se maltene cijeli svijet, na razne načine, bavi upravo time: sportistima, njihovim uspjesima, ali i medaljama i njihovom vrijednosti u kešu.

Postoje države koje najviše nagrađuju svoje olimpijce za osvojene medalje, bilo da je riječ o zlatu, srebru ili bronzi, a izgleda da i osvojena zlatna medalja, uslovno rečeno, ima svoju cijenu.

Neki bivši olimpijci pribjegli su prodaji svojih medalja zbog finansijskih poteškoća ili zarad prikupljanja novca koji bi kasnije dali u dobrotvorne svrhe.

Naime, srebrna medalja iz streljaštva sa Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine, gdje je učestvovalo 997 sportista, prodata je za 1.283 dolara. Manifestacija se održavala od 14. maja 1900. do 28. oktobra iste godine, a na njoj je učestvovalo 975 muškaraca i samo 22 žene.

Onda, tu je i bronzana medalja sa Zimskih olimpijskih igara 1956. godine (Kortina d'Ampeco), održanih u Italiji prije više od pola vijeka, prodata za 3.750 dolara.

Ako se osvrnemo na prve moderne Olimpijske igre u Atini, iz 1896. godine, tada se za prvo mjesto u nekoj disciplini dobijala srebrna medalja, jer još nije bilo zlatnih. Prema podacima "RR Auction" iz Bostona, kuće koja stoji iza tri prodaje, medalje su otišle uoči ovogodišnjih Igara i to za 180.111 dolara.

Iako njihova sentimentalna vrijednost može biti neprocjenjiva za sportiste koji svoje osvojene medalje nose oko vrata, one, ipak, pronalaze svoj put do zalagaonica i aukcijskih kuća. Kolekcionari ih posmatraju kao rijetke, vrijedne kovanice. Ipak, nema ih previše na tržištu.

Ne morate biti Kaleb Dresel, američki plivač, koji je osvojio pet zlatnih medalja u Tokiju, da biste sakupili medalje. Desetine bivših olimpijaca godinama su pribjegavali prodaji svojih medalja, a motivi za to su razni: neki su kao razlog naveli finansijske teškoće, dok su drugi riješili da novac od prodaje medalje daju u dobrotvorne svrhe.

Nekadašnja košarkaška zvijezda i legenda kluba Boston Seltiks Bil Rasel (87) staviće svoju zlatnu medalju s Olimpijskih igara iz 1956. godine - kada je bio kapiten američke košarkaške reprezentacije - na aukciju ove jeseni.

"Odlučio sam da prodam većinu svoje kolekcije", rekao je Rasel u videu na sajtu jedne aukcijske kuće. Tu će se naći ne samo medalje, već i neko od NBA prstenja, duks za trening i drugi suveniri. Amerikanac je naveo da će dio prihoda otići dobrotvornoj organizaciji MENTOR, koju je suosnovao.

Stručnjaci za aukcije kažu da su imena olimpijaca, uklesana na medaljama, veoma važna, kao i okolnosti povezane sa podvizima sportista. Naime, zlatna medalja koju je osvojio "neidentifikovani član američkog košarkaškog tima 1984. godine" prodata je 22. jula za 83.188 dolara.

Iz "RR Auction" kažu da je to lijepa suma, ali tek djelić od skoro 1,5 miliona dolara koje je kolekcionar platio 2019. za jednu od četiri zlatne medalje koje je osvojio Džesi Ovens na Ljetnim igrama 1936. u Berlinu.

Osim porijekla, imena i istorije stanje predmeta takođe igra važnu ulogu u njihovoj cijeni. Na primjer, da li imaju svoju originalnu traku, da li su došle s koferom... Nisu na svim olimpijskim medaljama ugravirani nazivi sporta za koji su dobijene, za šta aukcionari kažu da im može smanjiti vrijednost.

U Tokiju, recimo, zlatne medalje koje su osvojili sportisti pretežno sadrže više srebra nego zlata; ono čini oko šest grama od ukupne težine od 556 grama, prema Međunarodnom olimpijskom komitetu.

(New York Times)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije