Читај ми!

Obeleženo 26 godina od progona Srba - molitve i sveće za nedužne

Srpski narod seća se stradalih i proteranih Srba iz Hrvatske pre 26 godina u vojno-policijskoj operaciji "Oluja". U Crkvi Svetog Marka služen je parastos poginulima. Za dva dana proterano je oko 250.000 Srba. Još 12.000 prognanih nema rešeno stambeno pitanje i živi u teškim uslovima. Parastos je održan i u Banja Luci.

Većina prognanih Srba živi u teškim uslovima i traže od Srbije da krene u borbu za dokazivanje istine o srpskom stradanju, da se osnuje memorijalni centar srpskim žrtvama stradalim devedesetih i da svet vidi da srpski narod nije genocidan već da je nad njim vršen genocid. I preostali Srbi u Hrvatskoj su diskriminisani.

"Ljudska prava se krše, stotine hiljada proteranih Srba ne mogu da povrate svoju imovinu, stečena prava, poljoprivredno zemljište, radni staž, dinarsku i deviznu štednju, naknadu štete za uništenu imovinu u terorističkim akcijama", navodi Miodrag Linta, predsednik Srpskog demokratskog foruma.

Ističe da nije realno očekivati pomirenje i uspostavljenje bilo kakvog poverenja između dve države dok god Hrvatska ne pokaže spremnost da reši imovinska stečena prava Srba.

Na parastosu u hramu Hrista spasitelja u Banja Luci direktor centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je nezadovoljstvo što su za zločine u "Oluji" do sada pravosnažno osuđene samo dve osobe.

"U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada", istakao je Štrbac.

Koliko je "Oluja" promenila etničke odnose, govori i podatak da je pre nje u Hrvatskoj živelo više od 600.000 Srba, a danas ih ima manje od 150.000.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво