Nije sve počelo od nule 1Foto Promo

„Ta vrsta tvrdnje da se posle više od sto godina sada kreće u realizaciju prostora za Muzej grada nije tačna, taj pokušaj je započeo još 2002, prva inicijativa da se ta ideja ostvari bila je u vreme Gorice Mojović, i te glavne, najteže i najkomplikovanije administrativne procedure završene su 2008. „

To za  Danas kaže Aleksandra Sević, arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, komentarišući izjave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića iznete na ovonedeljnoj konferenciji povodom najave rekonstrukcije objekat u Resavskoj ulici 40b, koja treba da postane budući Muzej grada Beograda.

Ona je bila uključena u rad na postojećem projektu muzeja, i podseća da se objekat u Resavskoj ulici 40b još 2008. zvanično dodelio gradu za budući smeštaj Muzeja Beograda.

– Zavod je tada čak radio i projekat za restauraciju fasade na staroj zgradi Generalštaba (arhitetkinja Tatjana Videnović, sa koautorkom Svetlana Marković), na koju se grad obavezao ugovorom. Godinu dana ranije, grad je formirao komisiju čiji sam član bila i ja, za izradu projekta kompletnog postojećeg stanja objekta u Resavskoj ulici, za koji nisu postojali arhivski projekti, a i da jesu, u vreme kada se podizao oni su bili vrlo svedenih informacija. Po ugovoru koji je grad potpisao, vojna štamparija je trebalo da se preseli u Vojnogeografski institut u Ulici Mije Kovačevića 5, ali je ona do danas i dalje tu – kaže Sević.

Kada je objekat preuzeo Muzej grada, kako navodi, taj prostor je raščišćen i počeo je da se koristi za manifestacije sa kojima je mogao da bude kompatibilan.

– Ta vrsta tvrdnje da se posle više od sto godina sada kreće u realizaciju prostora za Muzej grada nije tačna, taj pokušaj je započeo još 2002, prva inicijativa da se ta ideja ostvari bila je u vreme Gorice Mojović, i te glavne, najteže i najkomplikovanije administrativne procedure završene su 2008. Ali, ta najvidljivija aktivnost da se nešto radi za Muzej grada došla je sa ovom političkom strukturom – 2014. je bio anonimni konkurs za dobijanje idejnog rešenja prostora u Resavskoj 40b, koji je u nedležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U tom smislu krenuli su da idu i neki koraci, pobednici ovog konkursa su arhitektonski tim Gorana Vojvodića i Jelene Ivanović Vojvodić, i na osnovu tog rešenja grad je ušao u poroceduru dobijanja svih potrebnih dozvola.

Aleksandra Sević navodi da se 2014. i 2015. intenzivno radilo na tome, zavod je bio sve vreme uključen u to, i bio je deo tima koji je pratio izradu i razradu projekta, dajući sve potrebne sugestija iz domena struke i kulturnog nasleđa, i sada su projekti dobili sve dozvole.

– Nije sve počelo od nule i od ove vlasti, ali su se te dobre stvari sada intenzivirale. Na sreću, nastavljen je rad koji je krenuo pre devetnaest godina, i mislim da je bivši ministar Vladan Vukosavljević imao dobar osećaj za kulturu, i na gradskom i na republičkom nivou, da se neki dobri projekti, koje je započela bivša vlast, realizuju. Mene, narvno, raduje, kao i sve naše sugrađane, da Muzej grada Beograda konačno ima svoje mesto „stanovanja“ – kaže Sević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari