Maja slavi sa Tijanom Bošković
Maja slavi sa Tijanom Bošković

Maja Ognjenović: Terza se tokom priprema stalno žalio da ne radim odbranu

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.08.21. | 15:48

Kapiten naše reprezentacije o sjajnom četvrtfinalu protiv Italije i narednom duelu sa Amerikom

(od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Tokija)

Na dan kada bude igrala polufinale Olimpijskih igara, Maja Ognjenović će proslaviti 37. rođendan. Za njenu odbojkašku karijeru u ovom trenutku to očigledno ne znači ništa. I dalje joj na poziciji dizača nema ravne. Na olimpijskom turniru sjajno diriguje igrom evropskih i svetskih šampionki, a posebno inspirisana je bila protiv Italije u četvrtfinalu, kada su počistile velikog rivala sa 3:0.

Izabrane vesti

Uspela je da uradi i nešto što se često čini nemogućim. U istom poenu je u finišu prvog seta dva puta u polju uhvatila snažnu Paolu Egonu i tako joj pokazala da Srbiji neće moći da isporuči 30 i kusur poena, kao što to već neko vreme radi svim protivnicima, kako u klubu, tako i u reprezentaciji.

Treneri vole da pričaju o tome, kako uvek jedna ili dve teške odbrane, kad uhvatite takozvane „žive“ lopte, znaju da promene tok. Ustvari daju nestvarnu snagu, posebno kad se uhvati neko kao što je ona, koju je teško blokirati. Mislim, vidite i sami, pravci napada, visina i skok – ona je jedna od dominantnijih igračica u svetu. I baš sam zato srećna. Posebno jer se Terzić cele pripreme žalio da ne radim odbranu“, uz osmeh je pričala Maja Ognjenović. „To je bio dodatni podstrek. Verujem da je to uticalo. Vidi se po radovanju, po pokretima, da neku snagu. I drago mi je što sam bila ja. Mada, ko god da je. Još pamtim kad je Bianka uhvatila one lopte na SP jednom rukom... Za ekipu je to ogroman impuls i vetar koji nosi dalje“.

U grupnoj fazi je Srbija imala i dominantne trenutke, ali i veliki pad u duelu sa Brazilom. Kada su došle do eliminacionih borbi, naše igračice su zablistale, kao što su to radile na prethodnim velikim takmičenjima.

Mislim da u ovakvim utakmicama želja i motiv se podrazumevaju, s obzirom da je nokaut faza. Italijanke su stvarno nama rival kojeg dobro poznajemo. Izuzetno smo se dobro pripremili za utakmicu, znali smo da će najveći broj lopti dobijati njihova najbolja igračica Egonu. Ispostavilo se da kad smo zaustavili nju, odnosno ostvarili taj njen broj grešaka na kojem smo insistirali... Dakle, ako ona bude grešila kao što jeste sada, da oni ipak nemaju neku svoju prepoznatljivu igru“.

Italija koja je poslednjih godina u vrhu evropske i svetske odbojke delovala je potpuno nemoćno protiv jake Srbije.

Stvarno bih se mnogo više koncentrisala na nas. Zato što smo odigrale jednu savršenu utakmicu. Koliko god Italija bila inferiornija, mi smo zaista u svim elementima bili mnogo, mnogo bolji. Taj servis o kojem smo toliko pričali u prethodnim utakmicama kada nije baš štimao, sada je sve funkcionisalo. One igraju sistem kao i mi, gde im je Boseti maltene drugi libero... Uspele smo sve da im poremetimo. Funkcionisalo je sve – blok, napad je bio besprekoran. Sve smo vratile energiju koje možda nismo imale protiv Brazila. U jednoj utakmici je nestala, sad se vratila. Ovo je Srbija sa svih prethodnih takmičenja. Kad se uzmu obzir evropska, svetska i Rio. To smo mi. Demonstrirale smo da zaista igramo kao tim i da imamo neviđenu snagu. I da iz utakmice u utakmicu igramo bolje“.

Naše devojke će u reprizi polufinalnog epskog duela iz Rija u petak ponovo odmeriti snage sa Amerikom. Drugi finalista biće bolji iz meča u kome se sastaju Južna Koreja i Brazil.

Rekla sam i da priželjkujemo jakog protivnika i u četvrtfinalu. To se ispostavilo kao dobro. Drago mi je što je bila Italija. I drago mi je što je Amerika u polufinalu. Ne zato što je isto bilo u Riju, nego što je jak protivnik, spreman... O igračicama ne bih trošila reči. Jedna veoma jaka ekipa. Sa nestrpljenjem očekujemo tu utakmicu“.

Teško je pretpostaviti kakva utakmica čeka Terzinu četu u polufinalu, jer se ni prognoze pred Italiju nisu ispunile - mnogi su najavljivali pet setova protiv Egonu i drugarica. Upravo je tako bilo na tri prijateljske utakmice pred odlazak na OI, naše su tri puta slavile – 3:2.

Nisam očekivala apsolutno da bude 3:0, posebno posle tih mečeva u Beogradu. Znam ja da na pripremnim mečevima nema dovoljno motiva, smorene one, smorene mi, 50 stepeni u hali, hajde samo da završimo... Ali, dobro je što smo mi njih prostudirali stvarno kvalitetno. Maltene se uvek susrećemo, poznate su nam. Baš zbog toga sam i mislila, jer se znamo, da će biti pet setova. Rekla sam to i u najavi. U trećem setu su se probudile, vodile, ali smo i mi pokazale jačinu. Polovina seta, uspeli smo da uhvatimo priključak. Ne sećam se da smo ovako baš dobro odigrale“, podvukla je Maja Ognjenović.


tagovi

Maja OgnjenovićTijana BoškovićZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara