Prodaja novih automobila u Srbiji skočila 28 odsto, za premijum proizvođače nema zime

U Srbiji je u prvih šest meseci prodato 15.489 novih automobila, što je 28 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je za Tanjug predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 05.08.2021.

13:35

Prodaja novih automobila u Srbiji skočila 28 odsto, za premijum proizvođače nema zime
Foto: Greentellect Studio/Shutterstock

Kovid kriza nije uticala na prodaju automobila iz premijum segmenta i tražnja za njima je bila kao i svake godine, pa su tako u prvom polugodištu 2021. prodata, na primer, 642 Mercedesa, 312 Audija, 69 Land Rovera, 60 Porschea i 443 BMW automobila.

Belin kaže da je prošla godina bila specificna zbog "zatvaranja" od marta do maja, kada je prodaja praktično bila onemogućena.

"Tradicionalno na našem tržistu najatraktivniji modeli su FIAT i Škoda, a u segmentu privatnih kupaca Kia je dosta interesantna" naveo je on.

Ono što je presudno za izbor naših kupaca, istakao je Belin, jeste cena, jer još uvek kupci u Srbiji nisu na nivou da biraju po onome šta nam je potrebno, već po onome što mogu sebi da priušte.

Premijum automobili i pored visoke cene nalaze svoje kupce

Kada je reč o premijum brendovima, predsednik Asocijacije uvoznika vozila i delova kaže da vodeću ulogu imaju Mercedes, Audi, Jaguar Land Rover i BMW, koji imaju svoju stalnu klijentelu.

Što se tiče njihove prodaje, kako je rekao, nije zabelezen ni pad ni rast u odnosu na prethodni period. Ti automobili se generalno dobro kotiraju i prodaju u Srbiji, dodao je Belin.

"Srbija ima interesantno tržište, jer bez obzira na uslove života, premijum automobili pored visoke cene nalaze svoje kupce i možemo da ih vidimo na ulicama iz dana u dan sve više", rekao je Belin.
Foto: B92/NÆ
Očekuje se da će, ako sve bude kako treba što se tiče epidemiološke situacije, sledeća godina biti mnogo kvalitetnija i bolja, kada Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova planira da realizuje Sajam automobila u Beogradu, kojeg nije bilo dve godine.

"Znajući da je sajam automobila veliki točak u prodaji i ima najveći efekat na prodaju u tih par meseci koliko traje sajam i postsajamske akcije, nadamo se da ćemo moći prodajom novih automobila da prestignemo rezultate iz 2018", istakao je Belin.

Ima kupaca, a nema dovoljno novih automobila

Što se tiče povoljnosti prilikom kupovine, Belin je rekao, da su cene automobila generalno skočile iz raznih razloga, ali da banke i lizing kuće građanima daju dobre uslove finansiranja i da su kamatne stope za kupovinu novih automobila povoljne, što je za prosečnog kupca najbitnija stvar, kako bi mu rata kredita bila što prihvatljivija.

U prilog prodaji novih automobila, bez obzira na pandemiju, ide činjenica da uvoz nije bio problematičan, pa su čak i za vreme najgoreg perioda prošle godine vozači kamiona prolazili granicu bez ikakvih problema.
Foto: B92/NÆ
"Ono što je spečifično, a tiče se uvoza novih automobila, jeste to da na tržistu cele Evrope postoji manjak automobila, jer većina evropskih proizvođača zavisi od kineskih proizvođača mikročipova, kojih nema dovoljno na tržištu", objasnio je Belin za Tanjug.

Proizvođači mikro čipova, dodao je on, okrenuli su se profitabilnijim tržištima i faktički je situaciju da kako u Evropi, tako i u Srbiji, ima više kupaca nego automobila koji su u ponudi.

"Normalizacija na tržištu, prema predviđanjima, neće se desiti pre kraja ove ili početka iduće godine, pa nas sada najviše brine ova situacija u kojoj imamo kupce, a nemamo dovoljno veliki izbor novih automobila", objasnio je Belin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: