Dostupni linkovi

Predsednik Srbije sastao se sa delegacijom Kongresa SAD-a


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije Kongresa SAD-a (fotoarhiv)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije Kongresa SAD-a (fotoarhiv)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 5. avgusta sa kongresmenima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Erikom Svolvelom (Eric Swalwell) i Šonom Malonijem (Sean Maloney) sa kojima je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, kao i o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Srbija želi da uspostavi bolje odnose sa SAD", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je ukazao na važnost jačanja bilateralne saradnje i unapređenja ukupnih odnosa sa SAD, ali i značaj unapređenja ekonomske saradnje dveju zemalja.

Dvojica kongresmena su, kako se navodi u saopštenju Predsedništva, rekli da su došli u posetu Srbiji "ohrabreni ekonomskim rezultatima" sa namerom da ohrabre američke investitore da više ulažu u Srbiji.

Kongresmeni Svolvel i Maloni su izrazili podršku regionalnoj inicijativi "Open Balkan" koju vide kao veliku mogućnost za napredak Zapadnog Balkana, piše u saopštenju.

Predsednik Vučić je rekao da je ta inicijativa otvorena i za ostale u regionu i da su regionalna ekonomska saradnja i međusobno povezivanje osnov za mir i stabilnost.

Vučić je zahvalio na dosadašnjoj pomoći SAD u okviru borbe protiv pandemije.

On je takođe, kako se navodi u saopštenju, podsetio sagovornike da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD izrazivši nadu da će se obeležiti taj jubilej.

XS
SM
MD
LG