Društvo

U Novom Gradu održan humanitarni bazar za malog Boška

U Novom Gradu održan humanitarni bazar za malog Boška
Foto: Srna | U Novom Gradu održan humanitarni bazar za malog Boška

Za sedmomjesečnog Boška iz Novog Sada prikupljeno je oko 1.600 KM na humanitarom bazaru u Novom Gradu i taj novac će biti uplaćen za liječenje dječaka oboljelog od spinalne mišićne atrofije tipa jedan.

Akciju je organizovala grupa "Bazarci" iz Novog Grada, a jedan od organizatora Marko Bašić rekao je da je bazar bio prilagođen najmlađima s obzirom na to da je i Boško dijete.

On je naveo da im je iskustvo olakšalo posao, jer su do sada organizovali nekoliko ovakvih humanitarnih akcija.

- Neke donatore smo mi kontaktirali, neki su se sami javljali tako da nam je trebalo svega nekoliko dana da organizujemo bazar - naveo je Bašić.

Boško je rođen 14. januara ove godine, a kad je imao tri mjeseca roditelji su primijetili da je dosta mirniji nego što bi trebalo da bude u tom uzrastu.

Nakon pregleda i analiza, Bošku je uspostavljena dijagnoza SMA 1 /spinalna mišićna atrofija tip 1/, neuromišićna bolest, teška i progresivna, koja može da ima i smrtni ishod.

Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Za savremenu genetsku terapiju odobrenu 2019. godine, trenutno najskuplju na svijetu, potrebno je 2,5 miliona evra.

Od 19. juna Boško je na intenzivnoj njezi u Dječijoj bolnici u Novom Sadu i nije u stanju da samostalno diše i da se hrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije